Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Statul a încasat anul trecut 1,36 miliarde de lei din redevențe pe hidrocarburi

Statul a încasat anul trecut 1,36 miliarde de lei din redevențe pe hidrocarburi

energynomics

Anul trecut, redevențele încasate de statul român din activități petroliere au fost de 1,36 miliarde de lei, circa 80% din redevențele totale fiind originate în domeniul hidrocarburilor, scrie economica.net pe baza datelor furnizate de ANRM.

Petrom este principalul plătitor de redevenţe din România, cu 848 de milioane de lei (pondere 70%), având circa jumătate din extracția de gaze autohtonă și mai toată producția locală de țiței. În domeniul hidrocarburilor urmează Romgaz (289 de milioane de lei). Următoarele companii din clasament plătesc preponderent pentru activitățile din domeniul gazelor naturale: Amromco Energy, Stratum Energy Romania LLC și Foraj Sonde Craiova, arată un tabel întocmit de ANRM.

În total, redevențele miniere și petroliere s-au ridicat anul trecut la 1,55 miliarde lei (aproximativ 350 de milioane de euro), cu 150 de milioane de lei mai mult faţă de 2013, a calculat economica.net. Sectorul minier a contribuit cu 186 de milioane de lei, cel mai mare operator din domeniul mineritului energetic fiind CE Oltenia, cu exploatările sale de lignit. Sectorul gazelor naturale a contribuit cu 664 de milioane de lei au provenit din extracția gazelor naturale, iar exploatările de țiței au consolidat bugetul de stat cu 496 de milioane de lei, mai transmite economica.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *