Acasă » Evenimente Trecute » Spring Cocktail 2015 – soluții la incertitudinea din industria energetică

Spring Cocktail 2015 – soluții la incertitudinea din industria energetică

27 martie 2015
Evenimente Trecute
Gabriel Avăcăriței

Incertitudinea va fi cuvântul de ordine al anului 2015 în energie, apreciază managerii și experții care au participat la ediția din acest an a evenimentului Spring Cocktail. Fie că vorbim despre evoluția prețurilor, de modificările de legislație sau strategie la nivel european, fie că încercăm să anticipăm comportamentul consumatorilor, incertitudinea reclamă un plus de atenție și instrumente adecvate din partea tuturor decidenților din companii sau autorități.

Organizat de energynomics.ro, Spring Cocktail 2015 a reunit peste 80 de participanți și s-a bucurat de prezența a trei vorbitori de top. Au deschis seara și au stimulat dialogul Mihaela Cârstei, membră în Consiliul Consultativ al Energy Policy Group, Michael Probst, Director Business Development Utilities EMEA/AP în cadrul SAS și Prof. Dr. Jonas Puck, WU (Vienna University of Economics and Business).

Seara a fost deschisă de Sergiu Spătaru, managing partner Wing Media Energy Consulting, publisher al platformei de comunicare energynomics.ro. Imediat după aceea, Prof. Dr. Jonas Puck a prezentat ediția din acest an a programului educativ inovator WU Executive Energy Expert. Adresat managerilor din companiile energetice active pe plan local și regional, WU Executive Energy Expert este un curs de tip MBA, desfășurat pe durata a cinci zile, în care sunt implicați profesori reputați cu extinse expertiză practică și exercițiu pedagogic.

Într-un discurs plin de dinamism, Jonas Puck a salutat prezența în audiență a celor trei guest speakeri care își vor adăuga expertiza pe durata cursului WU Executive Energy Expert: Carmen Neagu (Transelectrica), Lucian Anghel (BVB și BCR Pensii) și Varinia Radu (CMS Cameron McKenna). Alături de aceștia, au fost prezenți la Palatul Cesianu Racoviță și doi dintre absolvenții ediției din 2014: Camil Aliman (Emerson Ridge-Tools), Mihaela Sârbu (SGS România).

“Util prin prisma cunoștințelor dobândite, al certificării cu excelentă reputație, ca și prin posibilitățile de networking, programul WU Executive Energy Expert este un instrument care poate oferi ghidajul necesar într-un mediu de business dominat de incertitudine”, a spus Jonas Puck.

Profesor doctor Jonas Puck va susține seminarul pe tema Tendințelor actuale și schimbări în sectorul energetic, pe 18 mai, în deschiderea cursului de cinci zile WU Executive Energy Expert, din București. Cei interesați se mai pot înscrie până pe 20 aprilie.

DESCARCĂ BROȘURA                                                                                       FORMULAR DE ÎNREGISTRARE

Contact Johanna Voicu, manager de proiect, +4 0743 100 040, johanna at wing-media.com.

Urbanizare, demografie, schimbări climatice

În discursul domniei sale, Mihaela Cârstei a pornit prin a sublinia cât de hazardate sunt prognozele în general, cu atât mai mult în energie. “La începutul anilor 1900, foarte puțini erau cei care credeau că automobilul are un viitor și că o piață a carburanților este posibilă. Doar câteva decenii mai târziu, lucrurile se schimbaseră deja complet, iar astăzi automobilul este o realitate omniprezentă”, a observat Mihaela Cârstei. În același sens, în urmă cu cinci ani, nimeni nu a identificat ca iminente, temele care domină industria astăzi: impactul regional și global al crizei din Ucraina, rolul și viitorul gazelor de șist, declinul abrupt al prețurilor la țiței.

Totuși, a apreciat Mihaela Cârstei, putem să identificăm trei tendințe principale care vor afecta economia și societatea la nivel global: urbanizarea, demografia, schimbările climatice. Fiecare dintre aceste fenomene ridică și vor continua să ridice probleme la care industria energetică are de oferit propriile soluții.

Big Data Analytics de la SAS

Ultimul speech al serii a oferit o altă perspectivă asupra temei ad-hoc a serii – incertitudine. De această dată, Michael Probst, Director Business Development Utilities EMEA/AP în cadrul SAS, a propus o serie de soluții la necunoscutele de termen scurt, precum și la cele care afectează deciziile strategice ale companiilor din energie.

Pornind de la analiza a seturilor de date de mari dimensiuni, programele informatice al grupului SAS permit o mai bună înțelegere a modului în care funcționează afacerea, precum și luarea deciziilor rapid, pe baza celor mai relevante informații. “O instalație de foraj poate produce între 7 și 8 terabytes de informații operaționale în fiecare zi”, a exemplificat Michael Probst. Pe baza acestor informații se iau decizii care implică cheltuieli de sute de mii, până la milioane de dolari pe zi. Tot astfel, seturi mari informații se regăsesc în numeroase alte activități ale industriei energetice: contorizare inteligentă, energie distribuită, interacțiunea cu clienții, dispozitive inteligente, transmițătoare și indicatoare, senzori de linie etc.


Descarcă prezentarea lui Michael Probst.

Ca și în 2014, participanții la Spring Cocktail au fost în majoritate reprezentanți de top ai companiilor active în România, între care Mark Wagley (Hunt Oil), Artur Stratan (Amromco Energy), Carmen Neagu (Transelectrica), Gehrig Schultz și Andrew Clark (Prospecțiuni), Leonard Macovei (Honeywell Romania), Mark Beacom (Sterling Resources), Bogdan Popescu (Zeta Petroleum), Bogdan Pânzariu (CONPET), Dan Vătăjelu (Flash Group), Daniela Scripcariu (Tractebel Engineering), Florentina Totth (Schneider România), John Saroudis (Lavalin Nuclear), Sanya Melnicenco (NIS Petrol).

Alături de aceştia, au participat şi reprezentanţi ai sectorului de audit și consultanță, dar şi avocaţi specializaţi în sectorul energetic şi lideri ai mediului financiar, precum Melania Mirea (BCR Pensii), Gabriela Petrea (Maravela), Andreea Lehănceanu și Alexandru Tunaru (Monsson), Sorin Gal (ANRM), Neil Swain (Ambasada Canadei), Cătălin Gherase (Slow Energy Europe), Monica Ardeleanu (ROGBC), Mirabela Puianu (Oracle), Irina Niță (Adrem Invest) George Constantin (Romelectro), Gabriel Ignat (fost președinte Elcen), George Butunoiu, Felix Căprariu (ATE3), Călin Vilt (CNR-CME), Anita Uhr (Camera de Comerț Româno-Germană).

Toți cei prezenți s-au bucurat de atmosfera caldă și sofisticată a Palatului Cesianu-Racoviță, într-un eveniment original, conceput de energynomics.ro și susținut de Ridgid, SGS România, WU Executive Academy, ATE3, BCR Pensii, Transelectrica, Automobile Bavaria, Chivas, Sarto, SAS, ALD Automotive, Tradeville.

Spring Cocktail 2015 s-a bucurat și de sprijinul a numeroși parteneri strategici, între care ROEC, CNR-CME, UPG, Aspen Institute, ROGBC, EPG, RPIA, ARPEE și CRE. Bursa, Forbes, NineO’Clock și Puterea au fost partenerii media ai ediției din acest an.

energynomics.ro Magazine Q1 2015În cadrul evenimentului a fost lansat primul număr din 2015 al revistei energynomics.ro Magazine. Încă 184 de pagini, în format integral bilingv și design atrăgător, pentru a surprinde tendințele și temele esențiale ale industriei energetice românești: știri, analize și opinii din partea unor personalități direct implicate în decizia la nivelul reglementatorilor și al companiilor celor mai dinamice.

În această ediție se regăsesc între altele articole și interviuri cu Kinga Daradics (MOL România), Remus Borza (Hidroelectrica), Andrei Gerea (Ministerul Energiei), Traian Halalai (EximBank), Tudor Gafton (Amromco).

Dacă vrei să primești gratuit numărul următor (iunie 2015), în format tipărit, scrie-ne la adresa office at energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *