Acasă » Interes general » Spania începe să aplice măsuri de economisire a energiei, precum limite în utilizarea aerului condiționat

Spania începe să aplice măsuri de economisire a energiei, precum limite în utilizarea aerului condiționat

11 august 2022
Electricitate
energynomics

Aerul condiționat nu trebuie să fie setat la o temperatură mai mică de 27 de grade în multe spații publice şi noaptea lumina în vitrine va trebui stinsă, sunt două dintre măsurile care au intrat în vigoare în Spania de miercuri, pentru a îndeplini obiectivele de economisire a energiei stabilite în Uniunea Europeană, relatează agenția EFE.

Aceste măsuri ale Guvernului spaniol, de stânga, au în vedere o reducere a consumului de electricitate, care, la rândul său, va contribui la diminuarea dependenței de gaze, utilizate pentru producerea energiei electrice, ca urmare a planului stabilit în Europa.

Respectarea măsurilor începe să fie obligatorie, între dezacordul regiunilor guvernate de dreapta şi îndoielile cu privire la sancționarea celor care nu respectă aşa-numitul „Plan de şoc pentru economisire şi gestionarea energiei în cazul climatizării”.

Vicepreşedintele şi ministru al Tranziției Ecologice, Teresa Ribera, a subliniat marți că înainte de a amenda va fi necesară o marjă pentru a cere să se respecte limitările, precum aerul condiționat să nu fie setat la o temperatură mai mică de 27 de grade vara şi 19 grade iarna, potrivit Agerpres.

Această măsură va fi obligatorie în clădirile publice, magazine, teatre, cinematografe, locuri de agrement, stații de tren, aeroporturi, dar nu şi în colegii şi universități, centre de zi, centre sanitare sau săli de sport şi nici în camerele de hotel, fiind spații private.

Oprirea la ora 22:00 a iluminatului vitrinelor şi edificiilor publice neocupate, cu excepția iluminatului monumentelor, este pusă la îndoială de cei care avertizează că se va reduce siguranța pe străzi, vor fi aduse prejudicii comerțului şi Spania va fi unica țară care va aplica o astfel de măsură.

Guvernul de coaliție apără aceste măsuri puse în aplicare în baza unui decret, care necesită o validare ulterioară a Parlamentului şi pe care le resping în principal regiunile guvernate de conservatorul Partid Popular, principala formațiune de opoziție în Parlamentul spaniol.

Regiunea Madrid a anunțat că va reclama la Tribunalul Constituțional aceste măsuri, care fac parte din angajamentul față de Bruxelles de a reduce cu 7% consumul de gaze, în fața temerilor că Rusia va opri la iarnă furnizarea şi prețurile vor urca şi mai mult în contextul războiului din Ucraina, mai scrie EFE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *