Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » South Stream Bulgaria și-a mărit capitalul social, în pofida specificațiilor UE

South Stream Bulgaria și-a mărit capitalul social, în pofida specificațiilor UE

21 august 2014
Consumatori
energynomics

Compania bulgară responsabilă de proiectul South Stream şi-a mărit capitalul în ciuda interdicţiilor impuse de ministrul bulgar al Energiei, Vasil Shtonov, după ce Uniunea Europeană a declanșat o procedură de infringement din cauza nerespectării standardelor de construcție.

Potrivit unui comunicat publicat marţi de Ministerul bulgar al Economiei şi al Energiei, capitalul companiei responsabile de construcţia tronsonului bulgar al gazoductului rus South Stream a fost mărit la 397,6 milioane de leva (203 milioane de euro), conform Epoch Times.

Creşterea a intrat în Registrul Comercial al Bulgariei pe 18 august, încălcând ordinul emis de Shtonov cu o săptămână în urmă, care îngheţa toate activităţile legate de implementarea proiectului până când acesta este adus în conformitate cu reglementările Uniunii Europene.

South Stream Bulgaria este deţinut în mod egal de compania de stat Bulgarian Energy Holding (BEH) şi de gigantul rus Gazprom. Compania este condusă în comun de doi directori.

În plus, creşterea de capital s-a desfăşurat în opoziţie totală cu un ordin explicit al BEH din data de 11 august. În iunie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Bulgariei din cauza modului în care Sofia trata proiectul South Stream şi a cerut ca acesta să fie blocat până când va fi adus în conformitate cu legea Uniunii Europene.

În timp ce creşterea de capital nu reprezintă o începere a construcţiilor implicate în proiect, acesta permite totuşi continuarea pregătirilor necesare, se precizează în comunicat.

Tot în comunicatul ministerului bulgar se precizează că lucrările de construcţie pot începe numai după plata în avans a contractorilor – un pas care poate avea loc numai dacă cei doi directori executivi ai South Stream Bulgaria au semnat documentele care ordonau plata.

„Ministrul bulgar al Economiei şi Energiei crede că acţiunile managerilor South Stream Bulgaria nu protejează interesele BEH într-un joint-venture şi intenţionează să trimită cazul la organele de implementare a legii”, se notează în comunicat.

Noul ministru bulgar al Economiei și Energiei, Vasil Shtonov, a cerut luni grupului energetic național BEH să suspende toate operațiunile în legătură cu gazoductul South Stream până când acest proiect va respecta standardele Uniunii Europene, transmite BTA.

Într-o scrisoare trimisă BEH, ministrul Vasil Shtonov cere companiei să suspende orice procedură de licitație precum și semnarea oricăror noi acorduri în legătură cu South Stream, conform Agerpres.

Decizia autorităților de la Sofia vine la aproximativ o lună după ce Comisia Europeană a cerut Guvernului bulgar să suspende lucrările la gazoductul South Stream, un proiect condus de grupul rus Gazprom, în așteptarea unei decizii referitoare la conformitatea proiectului cu legislația europeană.

Executivul european susține că South Stream nu respectă decizia sa care interzice furnizorilor de gaze naturale să controleze și accesul la conductele care transportă gazele naturale, iar după anexarea Crimeei de către Rusia a pus procesul de aprobare în așteptare.

Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagră. În Bulgaria se va ramifica în două — spre nord, prin Serbia, Croația, Ungaria, Slovenia, Austria, și spre sud, către Grecia și sudul Italiei. Secțiunea submarină dintre Rusia și Bulgaria va avea 900 km lungime. Construcția gazoductului a început în decembrie 2012, primele livrări spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *