Acasă » Interes general » Soluții pentru combaterea sărăciei energetice – modele de succes și adaptarea lor în România

Soluții pentru combaterea sărăciei energetice – modele de succes și adaptarea lor în România

energynomics

În România se estimează că aproape 20% din cetățeni trăiesc în sărăcie energetică, iar aproximativ 460.000 de gospodării nu au acces formal la energie. În Europa există între 50 și 125 de milioane de oameni care se luptă zilnic pentru a-și asigura confortul termic și alimentarea cu energie electrică a locuinței la un preț accesibil. Ashoka România și Enel România au prezentat în premieră pentru România soluții care au avut deja rezultate în creșterea calității vieții pentru persoanele care nu își permit sau nu au acces la servicii moderne de energie (electricitate, agent termic, gaze naturale etc).

Corina MurafaLa evenimentul de la București, patru dintre fondatorii unor soluții inovatoare de combatere a sărăciei energetice din Marea Britanie, Belgia, Germania și Spania au analizat potențialul de adaptare ale acestor model la situația României.

În deschiderea atelierului, Corina Murafa (Ashoka România Country Director) a vorbit despre sărăcia energetică pe care a descris-o drept un fenomen care apare la intersecția a trei conjuncturi: venituri familiale mici, facturi ridicate pentru energie și eficiență energetică redusă. Literatura de specialitate identifică trei tipuri de abordări pentru reducerea sărăciei energetice: măsuri financiare, măsuri non-financiare și măsuri structurale. Pentru România, studiul lansat în 2017 de Centrul pentru Studiul Democrației, coordonat de Corina Murafa în calitate de director de proiect, propunea “măsuri integrate care să abordeze fenomenul nu doar pe termen scurt, ci să vizeze și rezolvarea sa sustenabilă”.

Pe lângă abordările macro, la nivel național și la nivel comunitar, în numeroase state din Uniunea Europeană au fost testate soluții de tip bottom-up, în care inovatorii sociali au contribuit la reducerea sărăciei energetice.

Aparatele casnice vechi sunt hoți de energie

Stefan Goemaere din Belgia a creat Samenlevingsopubouw, un proiect destinat persoanelor cu datorii care suferă de sărăcie energetică. Din cauza acestor datorii, ei nu își pot înlocui echipamentele vechi pentru a economisi energia și continuă să aibă facturi costisitoare de energie. Samenlevingsopubouw este un sistem de leasing / închiriere în care oamenii pot obține aparate casnice care economisesc energie și își pot reduce astfel facturile la energie. Pentru 8 euro/lună, beneficiarii pot să închirieze aparate Bosch, reducându-și consumul de energie cu două treimi, într-o regiune în care prețul energiei este de 0,36 euro pe kWh pentru clienții cu datorii către furnizorul de ultimă instanță, a explicat Stefan Goemaere.

Nicio casă fără energie

Cecilia Foronda, din Spania, a prezentat proiectul ECODES „Nicio casă fără energie”, care oferă informații și consultanță pentru a ajuta beneficiarii să iasă din sărăcie energetică. ECODES administrează un chestionar online care colectează date privind situația socială, a locuinței și a contractelor energetice de la persoanele vulnerabile și returnează un raport personalizat cu sfaturi privind reducerea consumului de energie și a costurilor cu energia. De asemenea, oferă o hartă interactivă care permite identificarea inițiativelor și subvențiilor pentru combaterea sărăciei energetice în funcție de orașul sau regiunea de rezidență. Într-o țară cu 16% din populație aflată în sărăcie energetică (6,8 milioane de locuitori), programul a reușit să ajute peste 2.000 de persoane să obțină în medie o economie de energie de 30%, ceea ce reprezintă o reducere a costurilor cu energia de peste 150 de euro pe lună.

Informații și clarificări pentru a preveni deconectările pentru neplată

Thomas Schelleberg, din Germania, a explicat conceptul proiectului “North Rhine-Westfalia Tackles Fuel Poverty”, care oferă gratuit consultanță financiară și juridică, precum și consultanță pentru a obține economie de energie clienților amenințați de sărăcia economică. Germania s-a confruntat cu 370.000 de situații de deconectare de la serviciile de energie electrică și gaze naturale în 2017, a declarat Thomas Schelleberg. El a arătat cum o bună cooperare între autorități și companiile de furnizare a energiei a permis prevenirea a 81% din deconectări și a ajutat ca în 60% din situații să fie anulate deciziile de deconectare deja aplicate, asigurând astfel furnizarea permanentă de energie pentru gospodăriile afectate.

Nu e nimic rușinos să vorbim despre sărăcia energetică

Claire Mains, managerul echipei pentru energie din cadrul Plymouth Energy Community din Marea Britanie, a descris modul în care a ajutat oamenii și organizațiile din Plymouth (o localitate cu peste 200.000 de locuitori, in Sud-Vestul Angliei) să transforme modul în care cumpără, utilizează și generează energie. Prin colaborarea cu o serie de organizații specializate, au fost create instrumentele și relațiile pentru a sprijini comunitatea să realizeze trei obiective energetice esențiale: reducerea facturilor la energie și reducerea sărăciei energetice, îmbunătățirea eficienței energetice și generarea la nivel local a generării de energie verde pentru oraș. „Unul dintre scopurile noastre principale a fost acela de a spori gradul de conștientizare și de a ajuta comunitatea locală să înțeleagă care sunt opțiunile și să le ofere cunoștințele și puterea de a lua măsuri pentru a-și schimba viitorul energetic într-o conversație despre sărăcie energetică din care să lipsească sentimentul de rușine”, a declarat Claire Mains.

Toți participanții la atelier au fost de acord că în sunt mari diferențe față de oricare altă țară europeană; cu toate acestea, studiile de caz prezentate au oferit tuturor celor prezenți informații utile cu privire la modalități de îmbunătățire a inovării sociale pentru combaterea sărăciei energetice pe plan local. Conversațiile au permis un schimb de informații solid privind, printre altele, asigurarea sustenabilității financiare a unor astfel de idei, obținerea și să creșterii implicării părților interesate, măsurarea impactului social, organizarea și întărirea echipei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *