Acasă » Regenerabile » Biomasă » Sistemul feed-in-tariff poate fi mai eficient decât schema cu certificate verzi

Sistemul feed-in-tariff poate fi mai eficient decât schema cu certificate verzi

29 august 2014
Biomasă
energynomics

ANRE a publicat pe site “Metodologia de stabilire a preţurilor reglementate de vânzare şi a regimurilor de comercializare a energiei electrice produse din surse regenerabile de energie în centrale electrice cu puteri instalate mai mici de 500 kW pe centrală”. Unul dintre elementele esențiale ale reglementării este cel prin care furnizorii vor fi obligaţi să preia energia astfel produsă în reţea, iar (micul) producător va putea beneficia de venituri predictibile de pe urmă electricităţii livrate. Am cerut câteva opinii în legătură cu impactul pe care introducerea sistemului feed-în-tariff îl va avea asupra companiilor de furnizare de la Mircea Pătrășcoiu, director general Electrica Furnizare SA.  Domnia sa a răspuns întrebărilor energynomics.ro, cu mențiunea că societatea, furnizor de ultimă instanță, respectă și aplică legislația în vigoare, nefiind un decident în politica energetică națională sau cu competență de analiză macroeconomică.

Credeți că introducerea sistemului feed-in-tariff va impulsiona piața de electricitate din România?

În literatura de specialitate, sistemul feed-in-tariff este considerat ca având cea mai mare eficienţă dintre toate mecanismele de susţinere a dezvoltării energiei din surse regenerabile. Ca urmare, efectul introducerii unui astfel de sistem va impulsiona mai rapid şi va fi sustenabil şi suportabil în raport cu schema de sprijin prin certificate verzi.

Sunt măsurile aflate în dezbatere publică suficient de clare, din perspectiva Electrica Furnizare?

La acest moment, măsurile sunt în dezbatere publică şi intenţionăm să formulăm observaţii la aspectele pe care le vom considera neclare. Opinăm că, prin această limitare a capacităţii la 500 kW, se are în vedere o posibilă înlocuire progresivă a sistemului de promovare cu certificate verzi cu FIT.

Ce implică pentru furnizor obligația de achiziție a electricității astfel produse?

Deşi impredictibilitatea unor tehnologii de producere are un impact asupra costurilor furnizorilor, obligaţia de achiziţie prin sistemul FIT se poate transforma într-o oportunitate a furnizorului de a-şi lărgi şi diversifica portofoliul de achiziţie. Astfel, clienţii care preţuiesc ecologismul au posibilitatea de a beneficia de energie electrică din mai multe surse regenerabile.

Un comentariu la „Sistemul feed-in-tariff poate fi mai eficient decât schema cu certificate verzi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *