Acasă » Termo » Minerit » CEH preia datoria CNH de 2,5 milioane de euro către ANAF

CEH preia datoria CNH de 2,5 milioane de euro către ANAF

28 august 2014
Electricitate
energynomics

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) va prelua o datorie de 10,84 milioane de lei (2,5 milioane de euro) pe care Compania Națională a Huilei (CNH) o are către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), pentru creșterea atractivității la privatizare a producătorului de electricitate.

„Prin preluarea obligaţiilor fiscale Complexul Energetic Hunedoara va fi noul debitor al acestor obligaţii fiscale, iar Compania Națională a Huilei este liberată de plata obligaţiilor fiscale”, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Economiei.

În schimb, Complexul Energetic Hunedoara nu va mai figura ca datornic către CNH cu suma de 10,84 milioane de lei. Nota de fundamentare precizează că între CEH, în calitate de beneficiar şi CNH, în calitate de furnizor, au existat relaţii comerciale de furnizare a materiei prime energetice, în urma cărora au rezultat debite restante către furnizor de peste 84 milioane de lei, din care circa 14 milioane de lei aflate în litigiu.

CNH, aflată în lichidare, a cerut anul trecut insolvenţa CEH, pentru o creanţă certă de 70,7 milioane de lei (15,8 milioane de euro). Guvernul a aprobat, în noiembrie 2013, preluarea datoriei de către CEH și nu i s-a mai imputat astfel plata creanţei către CNH. În cadrul procedurii de lichidare voluntară, CNH a înregistrat datorii de peste 4,7 miliarde de lei la bugetul consolidat al statului.

Pierderile CEH au crescut de 6,1 ori în primul semestru faţă de perioada similară a anului trecut şi au ajuns la 167,47 milioane de lei (37,5 milioane de euro), la afaceri în scădere cu 10%, la 346,47 milioane lei (77,6 milioane de euro). Compania a fost înființată în 2012 prin fuziunea termocentralelor de stat Deva şi Paroşeni şi produce electricitate prin arderea huilei din minele care au aparținut CNH.

CEH are o putere instalată de 1.435 MW şi poate asigura anual aproximativ 5% din producţia naţională de energie. Compania are 6.619 salariaţi, dintre care 1.740 salariaţi la divizia energetică şi 4.720 la divizia minieră.

Sursa

Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *