Acasă » Electricitate » Și Guvernul ceh va plafona prețurile la gaze şi electricitate în 2023

Și Guvernul ceh va plafona prețurile la gaze şi electricitate în 2023

14 septembrie 2022
Electricitate
energynomics

Guvernul de la Praga a ajuns la un acord privind plafonarea prețurilor la gaze şi electricitate în 2023, pentru a atenua impactul scumpirii acestora asupra gospodăriilor, a anunțat premierul ceh Petr Fiala, a cărui țară asigură semestrul acesta preşedinția Uniunii Europene, transmite Reuters.

Planul național al autorităților de la Praga va funcționa alături de soluția pan-europeană pregătită de Comisia Europeană şi statele membre.

„Garantăm nivelul prețului, toți vor şti ce vor plăti şi va fi imposibil ca oamenii să plătească facturi mult mai ridicate față de acest an”, a declarat, la o conferință de presă, Fiala. Acesta a explicat că în cazul gospodăriilor prețurile vor fi plafonate la şase coroane cehe (0,2476 dolari) per kilowatt-oră (kWh) la electricitate şi aproximativ jumătate din acest nivel la gaze. Nu sunt incluse costurile de transport şi distribuție, potrivit Agerpres.

De asemenea, a anunțat premierul ceh, o soluție pentru gestionarea prețurilor ridicate pentru industrie urmează să fie prezentată miercuri. Ajustat în funcție de taxe, plafonarea prețului electricității în Cehia corespunde unui nivel de aproximativ 200 euro per megawatt-oră (MWh), o cifră menționată în propunerile Comisiei Europene.

Este mult peste nivelul prețurilor din ultimii doi ani dar, de asemenea, sub nivelul înregistrat luni al prețului pieței pentru livrarea în Germania în 2023, care s-a situat la 479 euro.

De asemenea, Guvernul de la Praga va garanta că sectorul public, inclusiv spitalele, municipalitățile sau şcolile vor avea livrarea garantată la aceleaşi prețuri.

Ministrul ceh de Finanțe, Zbynek Stanjura, a estimat că plafonarea ar costa statul până la 130 miliarde de coroane cehe (5,36 miliarde de dolari) în 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *