Acasă » Electricitate » Sergiu Aparatu (CEO Moldelectrica): Piața de echilibrare este o oportunitate în Republica Moldova

Sergiu Aparatu (CEO Moldelectrica): Piața de echilibrare este o oportunitate în Republica Moldova

4 octombrie 2023
Distribuţie
energynomics

Republica Moldova încurajează dezvoltarea capacităților de generare a energiei electrice din surse regenerabile, însă acestea trebuie dotate cu echipamente noi și trebuie să contribuie la echilibrarea sistemului energetic național.

”Nu suntem împotriva regenerabilelor, dar, cum sunt ele setate acum și faptul că multe din cele care sunt pe piață sunt la mâna a doua, nu fac față cerințelor actuale de a menține funcționarea stabilă a sistemului. Generarea locală de energie poate fi o soluție, dar, evident, cu echipamente moderne care pot asigura acei parametri de calitate”, a declarat Sergiu Aparatu, CEO al companiei Moldelectrica SA, în cadrul conferinței „Abordare regională Chișinău”, organizată de Energynomics.

În primul semestru din acest an numărul solicitărilor de racordare la rețeaua electrică de transport din țară a fost similar cu nivelul anul din fiecare din ultimii doi ani, dar rețeaua este în acest moment blocată. Deși există avize de racordare la rețea pentru o serie de proiecte, în multe cazuri acestea au înregistrat ”foarte mici evoluții”.

Practic, întreaga piață așteaptă ca guvernul de la Chișinău să organizeze o serie de licitații pentru atribuirea acestor contracte, astfel încât investitorii să aibă garanția că își vor putea recupera fondurile investite. Potrivit lui Aparatu, țara ar avea nevoie de capacități de echilibrare a sistemului de circa 200 MW.

Totodată, Moldelectrica SA are în desfășurare mai multe proiecte pentru dezvoltarea rețelei. Una dintre aceste investiții, evaluată la 10 milioane de euro, vizează reconstrucția a patru stații electrice. Un alt proiect presupune punerea în funcțiune a 15 stații de distribuție. În plus, compania, care anul trecut a transportat 4,2 miliarde kWh de electricitate, intenționează să dezvolte și sistemul național de transport al electricității, investiție evaluată la 27 milioane de euro.

Potrivit lui Aparatu, construcția liniei electrice Bălți-Suceava este crucială pentru Republica Moldova, iar această investiție se ridică la 34 milioane de euro. În plus, modernizarea rețelelor de 110 kV presupune o altă investiție, de 40 milioane de euro.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI SERGIU APARATU

”Pentru cei interesați, piața de echilibrare este o oportunitate în Moldova, pentru că nu avem acea resursă care poate să ne asigure echilibrarea sistemului și să ne ofere acea rezervă de putere. Nici piața serviciilor de sistem nu este încă lansată”, a mai spus Aparatu.

Conferința „Abordare Regională Chișinău” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri Huawei, Siemens Energy, Transgaz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *