Acasă » Interes general » Senatul a votat negativ posibilitatea încheierii contractelor bilaterale

Senatul a votat negativ posibilitatea încheierii contractelor bilaterale

17 iunie 2020
Interes general
Energynomics

Posibilitatea de a se încheia contracte bilaterale de vânzare de energie electrică, cerută de mult de piață pentru a se putea face investiții în sector și introdusă de Guvern în legislație, a fost anulată de către Senat, urmând ca legea să meargă la deputați, conform e-nergia.ro.

Luna trecută, Guvernul aproba Ordonanța de urgență nr. 74/2020 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale, care, pe lângă alte prevederi, dădea posibilitatea ca cine investește în capacități de producție a energiei electrice să poată să vândă energia liber, pe piață, fără să mai tranzacționeze obligatoriu electricitatea pe piețele găzduite de OPCOM. Adică în sfârșit să dădea undă verde celebrelor PPAs – purchase power agreements.

Cel care a amendat articolul prin care se re-interzic PPA este președintele Comisiei Economice, senatorul Gheorghe Marin. Iată motivația sa: “În forma propusă de OUG 74/2020 producătorii au primit un drept de care însă nu se bucură și partenerii lor de tranzacție (alții decât tot producătorii), adică acei participanți la piață care cumpără energia. Totodată nu este clar de ce prevederea se aplică doar pentru capacitățile de producție puse în funcțiune după 1 iunie 2020 și nu se precizează nici perioada pentru care această exceptare este valabilă”.

Autor: Energynomics

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.