Acasă » Electricitate » Senatul cere ANRE explicații privind întârzierea legislației prosumatorilor

Senatul cere ANRE explicații privind întârzierea legislației prosumatorilor

8 noiembrie 2018
Electricitate
energynomics

Comisia de energie din Senat a solicitat Autorității Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) să explice de ce întârzie să emită reglementări pentru punerea în aplicare a unei legi aprobate în vară, potrivit căreia consumatorii de energie persoane fizice pot deveni mici producători de energie, a declarat Gheorghe Marin, preşedintele Comisiei, potrivit Agerpres. Acești consumatori care pot fi producători, numiți prosumatori, ar trebui să beneficieze, potrivit legii, de o serie de facilități fiscale pentru livrarea surplusului de energie în rețea. Strategia energetică aflată în dezbatere publică arată că limita maximă a puterii instalate în sistemele solare ale prosumatorilor va fi de 750 MW, putere care va fi atinsă până în anul 2030.

„Este o chestiune care interesează pe foarte multă lume. În iulie, noi am modificat legea energiei regenerabile, în sensul în care am definit prosumatorul, am definit condiţiile în care un consumator poate deveni şi producător şi condiţiile în care el se poate lega la reţea. Tot atunci am prevăzut un termen de 90 de zile pentru ca ANRE să emită o reglementare astfel încât acest lucru să devină operabil”, a spus Marin, conform Hotnews.ro.

Potrivit acestuia, Comisia de energie din Senat urmează să verifice de ce acest sistem nu este aplicat încă, deși legea prevedea că ANRE trebuia să emită o reglementare până pe 20 octombrie.

Marin a mai spus că această situație trebuie rezolvată urgent, pentru că Ministerul Mediului, prin Administraţia Fondului de Mediu, a lansat un ghid pentru implementarea unui program de instalare a panourilor fotovoltaice de către persoanele fizice, pentru care Uniunea Europeană a pus la dispoziţie 100 de milioane de euro, iar termenul până la care pot fi utilizaţi aceşti bani este decembrie 2019.

„Să vedem cum putem lua aceşti bani europeni şi să venim în întâmpinarea persoanelor fizice care şi-au instalat panouri fotovoltaice şi care vor să-şi recupereze o parte din banii investiţi”, a mai spus Marin.

Potrivit proiectului de strategie energetică aflat în dezbatere publică, în anul 2030, din puterea totală instalată de 2.250 MW a sistemelor fotovoltaice, 750 MW vor fi realizate sub forma unor capacităţi distribuite deţinute de prosumator de energie.

Legat de această temă, în urmă cu o zi, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, declarase că schema prin care pot fi susținuți prosumatorii ar putea fi definitivată până la 1 ianuarie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *