Acasă » Petrol și Gaze » Saxo: Câștiguri în sectorul tranzacționării petrolului și gazelor

Saxo: Câștiguri în sectorul tranzacționării petrolului și gazelor

16 noiembrie 2017
Explorare și producție
energynomics

Bloomberg Energy Index a atins un vârf al ultimelor 10 luni, sectorul atrăgând în continuare o cerere mare din partea investitorilor. Pe măsură ce iarna se apropie, gazele naturale au ieșit din intervalul de preț din ultimele luni, iar țițeiul s-a tranzacționat în creștere pentru a cincea săptămână consecutiv, în timp ce riscurile geopolitice au fost principalul factor determinant ale ultimelor câștiguri, susține analistul Saxo Bank, Ole Hansen.

Prima de risc geopolitic la petrol, care a început să crească după ce, pe 16 octombrie, forțele irakiene au recuperat orașul Kirkuk, aflat în nordul Irakului, de la Guvernul Regional Kurd (GRK), a crescut și mai mult după arestările și acuzațiile de corupție aduse unor prinți, miniștri și oameni de afaceri marcanți din Arabia Saudită. Tensiunile dintre Iranul șiit și Arabia Saudită sunnită au adus și mai multă incertitudine, spune Hansen.

”Gazele naturale, care au fost susținute de cererea în creștere și de injecțiile în acțiuni mai scăzute decât se prognozare, au ieșit din intervalul de preț predominant începând din iunie. Între timp, costul uraniului a crescut după ce Cameco (CCO:xtse), cel mai mare producător din lume, a anunțat că va întrerupe temporar producția din cauza prețurilor scăzute. Reducerea ar putea diminua producția globală cu 10% și a dus la o creștere de 16% a ETF-ului Global X Uranium (URA:arcx), care, până la momentul anunțului, pierduse 90% din valoare de la dezastrul de la Fukushima din 2011”.

Petrolul rămâne în creștere, cu focus pe Arabia Saudită

O combinație între întreruperi ale producției, creșterea mare a cererii, inventare globale în scădere și riscuri geopolitice mai mari a dus la creșterea cererii de investiții pentru țiței, mai ales pentru barilul Brent. Datorită constrângerilor de lichiditate mult în afara curbei, cererea speculativă tinde să se concentreze pe partea din față a curbei, astfel dând o senzație potențial falsă că piața este mai strictă decât este de fapt.

Riscurile geopolitice mai mari – inclusive cele cu privire la înlăturarea conducerii din Arabia Saudită – au creat situația favorabilă perfectă pentru cei care cred în creșterea petrolului și care deja merg pe poziții long pentru un record de 530 de milioane de barili de Brent, în timp ce aceste riscuri îi marginalizează pe posibilii vânzători short care sunt în pericol de a fi prinși dacă se adeveresc îngrijorările cu privire la întreruperile de producție.

Perspectiva Mondială pentru Petrol pentru 2017 (The 2017 Opec World Oil Outlook – WOO) a fost publicată săptămâna trecută. Din 2016 până în 2022 se preconizează o creștere a consumului mondial cu 6,9 milioane de barili/zi, până la 102,3 milioane b/zi. Însă provocarea pentru Opec este că 5 milioane de b/zi din această creștere ar putea fi livrați de producători non-Opec. Printre acei producători se află și cei de șisturi din SUA despre care Opec spune acum că vor crește considerabil mai repede în următorii patru ani decât se prognozase anterior. Perspectiva revizuită ilustrează dilema actuală a Opec: având în vedere că reducerile în producție îi ajută și pe rivali, cererea pentru țițeiul produs de cei din grup se va schimba foarte puțin până când producția de șisturi bituminoase va avea un maxim, după anul 2025.

Estimarea pentru producția săptămânală de țiței american a atins un maxim absolut de 9,62 milioane b/zi, depășind astfel recordul anterior din iunie 2015, chiar înainte ca prăbușirea prețului petrolului să determine o scădere a producției de petrol din SUA cu aproape 8,4 milioane b/zi. Importul de țiței al Chinei pe luna octombrie a scăzut la un minim pe 13 luni pe baza unei combinații de factori precum o lună mai scurtă din cauza vacanțelor și faptul că rafinăriile și-au atins cota de importuri anuale.

Riscurile geopolitice în creștere au fost mai benefice pentru Brent decât pentru WTI, prima acestuia crescând din nou. Administrația SUA pentru informații în domeniul energiei (US Energy Information Administration) se așteaptă ca marja amplă WTI/Brent să rămână în jur de 6$ până în alt doilea trimestru al 2018 înainte de a scădea la 4$/b. Producția de șist în creștere a determinat constrângeri mai mari ale transportului de la Cushing, Oklahoma – platforma de depozitare pentru contractele futures ale țițeiului WTI – către coasta Golfului american.

În afara posibilelor riscuri de producție, în următoarele săptămâni atenția se va îndrepta către ședința Opec din 30 noiembrie de la Viena și mai ales pe dezbaterea legată de întrebarea dacă cartelul va anunța, deja de la această întâlnire, o prelungire a acordului de a diminua producția și după luna martie a anului viitor.

Țițeiul Brent s-a consolidat în această săptămână după ultima creștere. Piața este în continuare în condiția de supra-cumpărare, dar acest lucru nu ar trebui să o împiedice să crească dacă riscul geopolitic escaladează și mai mult. Este puțin probabil ca fondul ridicat long să creeze o presiune negativă, decât dacă prețul scade înapoi sub 60 de dolari pe baril.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *