Acasă » Petrol și Gaze » Sand Hill Petroleum Romania va investi până la 20 de milioane euro în 2018

Sand Hill Petroleum Romania va investi până la 20 de milioane euro în 2018

20 decembrie 2017
Explorare și producție
energynomics

Sand Hill Petroleum Romania SRL („Sand Hill”, sau SHPR) este una dintre companiile nou intrate pe segmentul românesc de upstream (explorare, dezvoltare și producție de țiței și gaze naturale). Atrasă de potențialul în resurse subterane al zonelor onshore locale, SHPR intenționează să investească în 2018 în România până la 20 de milioane euro pentru activități de explorare.

Domnule Phil A. Christian, aveți peste 37 de ani de experiență semnificativă în industria petrolului și a gazelor naturale în întreaga lume. Până de curând, înainte de a prelua activitățile Sand Hill din România, erați activ cu precădere în Ungaria. Vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre concesiunile pe care Sand Hill le derulează în România și despre cum vi se pare sectorul upstream de aici comparativ cu alte regiuni pe care le cunoașteți.

Pg-112-Phil-ROLa începutul acestui an, Sand Hill a achiziționat o participație parțială și s-a angajat să opereze două contracte de concesiune în zona de vest a României, la granița cu Ungaria. În general, suntem de părere că există potențial neexploatat în Bazinul Panonic, iar participațiile noastre achizitionate aici recent constituie o extensie a eforturilor de explorare reușite de către compania noastră afiliată în Ungaria.

Deși considerăm România un mediu bogat în ceea ce privește potențialul de explorare, credem totodată că regimul fiscal de aici, dacă ne gândim la impactul său asupra industriei upstream, trebuie stabilizat, iar competitivitatea acestuia trebuie sporită, alte țări încercând să atragă cheltuieli de capital prin operatori.

Puține lucruri par să se fi întâmplat în ultimii ani în România în termeni de operațiuni de exploatare și producție, România încercând să formuleze un nou regim fiscal pentru companiile petroliere și gaziere. Ce anume a determinat Sand Hill să investească în nord-vestul României?

Categoric, potențialul de explorare din Bazinul Panonic a constituit factorul cheie în luarea deciziei de a ne centra investițiile inițiale din România în partea de vest a țării. Desigur, au fost avuți în vedere și alți factori, cum ar fi forța de muncă educată, infrastructura upstream etc., inclusiv schema aplicabilă privind taxele și redevențele.

Suntem de părere că România va întruni în cele din urmă cerințele standardului european privind prețurile nereglementate ale mărfurilor și libera circulație prin import/export a acestora, în cazul nostru particular, a gazelor naturale. De asemenea, credem că guvernul României va recunoaște în cele din urmă avantajul pe termen lung al creării unui mediu fiscal propice atragerii de investiții de la companiile upstream de țiței și gaze.

Sand Hill Petroleum plănuiește să implementeze o tehnologie modernă de explorare nord-americană — inclusiv achiziție și procesare seismică 3D avansată — pentru cercetarea zonelor onshore în vederea identificării resurselor convenționale nedescoperite. Care este nivelul investițiilor alocate pentru a avea acces la aceste resurse neexploatate în România?

Deși nivelul exact al cheltuielilor noastre de capital variază de la an la an, cred că ar fi rezonabil să anticipăm că Sand Hill va investi până la 20 de milioane euro în România în 2018.

Vă rugăm să ne dați câteva informații despre tehnologia de explorare pe care intenționați să o folosiți în România. Vor fi implicați antreprenori locali?

Scopul nostru principal în explorare este acela de a găsi rezerve de hidrocarburi încă nedescoperite, cu ajutorul unor instrumente analitice, de achiziție și de procesare seismică moderne și al tehnicilor convenționale de forare și finalizare. Pentru aceasta, vom folosi un mix de furnizori de servicii, inclusiv companii românești cu expertiză locală.

Sand Hill și companiile afiliate sunt cunoscute pentru faptul că reduc durata ciclului de explorare, dezvoltare și producție. Ce obstacole trebuie depășite în România pentru a putea replica un astfel de model aici?

Este adevărat că noi, ca organizație, putem lua decizii de investiții rapide și monetiza rapid eforturile de explorare de succes și sperăm să fim capabili să replicăm acea metodă expeditivă. Există însă unele îndoieli legate de a) accesul la terenuri pentru achiziția seismică și pentru săparea sondelor; b) posibilitatea de a comercializa liber orice producție viitoare pe care o putem avea și c) stabilitatea regimului fiscal, de exemplu taxele și redevențele.

Avem speranța că guvernul României va recunoaște importanța acestor trei chestiuni pentru industria noastră și că va coopera cu grupuri din industrie, cum ar fi ROPEPCA, în vederea găsirii unor soluții strategice, pe termen lung, care să încurajeze investițiile în rândul titularilor actuali de concesiuni și să creeze cu adevărat un mediu atrăgător pentru noile companii interesate să își extindă portofoliul de investiții în sectorul upstream românesc.

Sectorul upstream românesc este dominat de două mari companii. Sunt de asemenea zeci de investitori cu o amprentă mult mai mică în România, deși, la nivel global, unii dintre aceștia sunt destul de mari. Care este abordarea dumneavoastră în dialogul cu autoritățile publice din București, dar și la nivel local?

Credem că cea mai bună abordare în relația cu autoritatea centrală este aceea prin intermediul grupurilor din industrie care reprezintă companiile membre pe termen lung, aspecte strategice precum cele sus menționate. Aceasta trebuie să se realizeze prin reprezentare în diverse funcții, precum și prin întâlniri directe, față în față, cu organismele corespunzătoare de influență și decizie din cadrul guvernului, pentru descrierea naturii riscului nostru de investiție, precum și pentru găsirea unor soluții la problemele politice care să fie benefice tuturor. Credem cu convingere că astfel de soluții „win-win” („câștig-câștig”) pot fi găsite printr-un dialog deschis și eficient.

La nivel local, dorim să lucrăm îndeaproape cu comunitățile în care ne desfășurăm activitatea pentru a ajuta să educăm oficialii locali cu privire la planurile noastre și impactul pe care munca noastră îl va avea asupra comunităților. Vrem să fim buni cetățeni corporatiști, iar cooperarea transparentă și onestă cu partenerii noștri locali constituie o condiție importantă a acestei asumări.

_____________________________________________

Interviul a apărut iniţial în numărul din decembrie 2017 al energynomics.ro Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier acest număr (decembrie 2017), în format tipărit, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *