Acasă » Interes general » S-a lansat proiectul CLIMATEFIT pentru reducerea decalajului privind finanțarea

S-a lansat proiectul CLIMATEFIT pentru reducerea decalajului privind finanțarea

28 octombrie 2023
Interes general
energynomics

Impactul schimbărilor climatice asupra modelelor meteorologice din Europa a fost semnificativ, afectând cetățenii, infrastructura și economiile. Vara anului 2023 a adus multe evenimente meteorologice extreme, inclusiv valuri de căldură puternice, secete prelungite, inundații devastatoare și incendii de pădure distructive care au provocat pagube semnificative și au lăsat  efecte de durată asupra regiunii.

CLIMATEFIT este un proiect crucial care pe parcursul a 40 de luni vizează abordarea acestor provocări legate de climă. Proiectul, cu un buget de 5,8 milioane de euro, este finanțat prin Programul Orizont Europa. Obiectivul său principal este acela de a sprijini regiunile din UE în încercarea acestora de adaptare la schimbările climatice prin reducerea decalajului financiar, oferirea de perspective vitale și dezvoltarea capacităților autorităților publice. Proiectul va juca un rol major în a susține entitățile de finanțare și investiții să identifice și să acceseze oportunități de investiții sustenabile.

Un consorțiu de 32 de organizații , condus de World Climate Foundation, a câștigat finanțare din partea Comisiei Europene pentru a dezvolta planuri personalizate pentru realizarea unor investiții privind adaptarea la schimbările climatice, strategii și cazuri de investiții. Această inițiativă nu numai că va permite autorităților publice și investitorilor să acționeze în baza acestor planuri, dar va contribui și la asigurarea succesului acestora în combaterea schimbărilor climatice.

Un consorțiu format din regiuni europene, experți în cercetare și parteneri cu expertiză vor testa noi soluții de finanțare pentru proiectele de adaptare la schimbările climatice și vor împărtăși cele mai bune practici. Beneficiind de o vastă expertiză, proiectul este de așteptat să aducă o contribuție semnificativă la îmbunătățirea rezilienței climatice în întreaga Europă.

Abordarea consorțiului implică colaborarea cu autoritățile publice din regiunile Europei de Nord-Vest, de Est și de Sud și cu investitori pentru a crea în comun 20 de strategii de investiții inovatoare, 10 planuri de investiții concrete și scalabile, precum și 4 cazuri de investiții transformaționale bancabile. Membrii consorțiului își vor folosi înțelegerea modelelor de finanțare existente dar și cele noi pentru a crea toate aceste inițiative. Acestea se vor concentra pe o serie de factori diferiți, cum ar fi lipsurile de finanțare, riscurile climatice, regiunile biogeografice și capacitățile de adaptare.

„Este crucial să luăm măsuri imediate și decisive pentru a ne adapta la efectele inevitabile și continue ale schimbărilor climatice. Credem că CLIMATEFIT va fi un atu în abordarea provocărilor legate de climă. Horizon Europe, programul nostru emblematic de cercetare și inovare , este unul dintre cele mai mari programe de cercetare și inovare din lume, cu un buget total de 95,5 miliarde EUR. Finanțarea proiectelor precum CLIMATEFIT va ajuta Europa să implementaze ”Pactul verde european” și să facă o Europă mai rezilientă și mai competitivă”, a declarat Alessia Pietrosanti, ofițerul de proiect din cadrul Agenției Executive Europeane pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA).

„Schimbările climatice sunt din ce în ce mai evidente, iar factorii de decizie recunosc nevoia de pregătire, dar ceea ce lipsește este finanțarea pentru această pregătire. Aici intervine CLIMATEFIT – oferă o oportunitate semnificativă de a investi în măsuri inovatoare de adaptare care pot ajuta teritoriile vulnerabile din UE să se pregătească mai bine pentru schimbările climatice. Sprijinind aceste investiții, CLIMATEFIT poate juca un rol crucial în construirea unor comunități mai rezistente și în asigurarea unui viitor durabil pentru toți”, a declarat Jens Nielsen, CEO al World Climate Foundation.

Proiectul a început la 1 septembrie 2023, iar întâlnirea oficială de lansare a avut loc în perioada 11-12 octombrie 2023 la Copenhaga.

 

Cine face parte din proiectul CLIMATEFIT?

 

Consorțiul cuprinde 32 de parteneri din 12 state membre diferite ale UE precum și un partener asociat din Regatul Unit.

14 parteneri tehnici : WCF, SEI HQ, SEI OX, CMCC, UA, ICLEI, ACTERRA, SA, ITASIF, RAMBOLL, EQY, ENVIROS, AMBIT, ENERGAP)

18 stakeholderi regionali: ADEPORTO , ALEA , APEA , ACS , BS , VO DOMG , EMS , AIM , GENK , EMBUILD , F4T , FREE , BPE , ICCREA , LIBEREC , PORTO , MARIBOR , BERGAMO

 

Mai multe informații despre Horizon Europe: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe_en

 

Contact partener național – ALEA:

[email protected]

www.alea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *