Acasă » Regenerabile » RWEA, RPIA, PATRES: Renunțarea la pragul minimal pentru certificate verzi va goni investitorii și poate crește facturile

RWEA, RPIA, PATRES: Renunțarea la pragul minimal pentru certificate verzi va goni investitorii și poate crește facturile

6 iunie 2025
Eolian
energynomics

Într-un moment critic pentru tranziția energetică a României, discuțiile privind eliminarea pragului minim de tranzacționare a certificatelor verzi (CV) – stabilit în prezent la 29,4 euro – generează îngrijorări profunde în rândul investitorilor din sectorul regenerabilelor. Asociațiile RWEA, RPIA și PATRES, reprezentând un sfert din capacitățile de producție ale țării și investiții de peste 5 miliarde de euro, avertizează că o astfel de măsură ar putea submina stabilitatea financiară a proiectelor existente și ar descuraja noi investiții în domeniu.

Dincolo de argumentele legislative și procedurale care indică fără echivoc ca este o modificare care ar putea aduce noi litigii pentru statul român și plata unor sume suplimentare, schimbarea regulilor în timpul jocului riscă să fie elementul definitoriu al mediului local, fapt ce va conduce la pierderea investitorilor strategici și serioși, avertizează asociațiile menționate. “Contextul este unu extrem de nefavorabil, riscându-se proiecte mature și neatingerea obiectivelor asumate internațional. Să nu mai vorbim ca energia regenerabilă este cea mai ieftină sursă de energie și pe cale de consecință, va fi generat un efect contrar în piața: creșterea prețului energiei”

Sistemul certificatelor verzi, introdus în 2008, a fost conceput pentru a stimula producția de energie din surse regenerabile, oferind producătorilor un venit suplimentar pentru fiecare MWh livrat în rețea. Cu toate acestea, ajustările repetate ale schemei – inclusiv reducerea numărului de certificate acordate și excluderea noilor centrale după 2017 – au generat un excedent de aproximativ 20 de milioane de CV-uri nevândute, afectând grav lichiditatea pieței.

Eliminarea pragului minim ar putea permite vânzarea CV-urilor la prețuri mult sub nivelul actual, ceea ce ar diminua semnificativ veniturile producătorilor și ar pune în pericol viabilitatea economică a proiectelor existente.

În plus, o astfel de decizie ar putea avea efecte adverse asupra prețului energiei pentru consumatori. Deși, teoretic, prețurile mai mici ale CV-urilor ar putea reduce marginal costurile în facturile de energie, în realitate, descurajarea investițiilor în regenerabile – cea mai ieftină sursă de energie – ar putea duce la o creștere a prețurilor pe termen lung, pe fondul unei oferte insuficiente.

Într-un context în care România și-a asumat obiective ambițioase în cadrul Pactului Verde European și al Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice, menținerea unui cadru legislativ stabil și predictibil este esențială. Schimbarea regulilor în timpul jocului nu doar că subminează încrederea investitorilor, dar și pune în pericol atingerea țintelor de decarbonizare și securitate energetică ale țării.

“Critic este să avem investiții. Ori cu astfel de măsuri, le riscăm! Lipsa de predictibilitate și consecvența ne va costa pe toți!”, avertizează asociațiile din industria energiei regenerabile. “Sunt zeci de modificări  ale unei scheme și așa șubrezite. Astfel de măsuri ar putea fi lovitura de grație ducând la probleme financiare majore. Să nu mai vorbim de expunerea față de finanțatori și riscul de default!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *