Acasă » Electricitate » Rusia reduce vânzările de valută în urma stabilizării exporturilor de energie

Rusia reduce vânzările de valută în urma stabilizării exporturilor de energie

6 martie 2023
Electricitate
energynomics

Rusia va reduce cantitatea de valută pe care are de gând să o vândă până la începutul lunii aprilie, în condițiile în care veniturile din exporturile de energie dau semne de stabilizare, în pofida restricțiilor internaționale impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei, transmite Bloomberg.

Ministerul rus al Finanțelor a anunțat vineri că în perioada 7 martie – 6 aprilie va vinde 119,8 miliarde de ruble (1,6 miliarde de dolari), în cadrul unui mecanism bugetar destinat să protejeze economia de fluctuațiile prețului la petrol. Este vorba de o diminuare cu peste 40% a cantității de valută vândută în luna martie, comparativ cu luna precedentă, potrivit Agerpres.

În condițiile în care cea mai mare parte a rezervelor sale internaționale este înghețată de sancțiunile americane şi europene, yuanul chinez este principalul activ pe care Rusia îl poate utiliza în continuare pentru a derula vânzări de valută de la fondul său suveran şi a acoperi cheltuieile bugetare.

„Vânzările de valută vor scădea până în luna mai, iar în luna iulie vor începe achizițiile de valută”, a estimat Alexander Isakov, economist pentru Rusia la Bloomberg.

Potrivit analiştilor, este posibil ca vânzările de valută să coboare până la 500 de milioane de dolari în luna aprilie, după care Ministerul de Finanțe de la Moscova va schimba direcția şi va începe să cumpere valută.

Bloomberg Economics estimează că, în a doua jumătate a acestui an, este posibil ca Ministerul rus al Finanțelor să înceapă să acumuleze yuani chinezeşti la un ritm de 500 până la 700 de milioane de dolari pe lună.

Etichete:

Un comentariu la „Rusia reduce vânzările de valută în urma stabilizării exporturilor de energie”

  1. Pingback: Rusia reduce vânzările de valută în urma stabilizării exporturilor de energie - Piramid Energy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *