Acasă » Electricitate » Premier Energy va moderniza rețeaua electrică din jurul Chișinăului

Premier Energy va moderniza rețeaua electrică din jurul Chișinăului

6 martie 2023
Distribuţie
energynomics

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă un împrumut de 30 de milioane de dolari către ICS Premier Energy Distribution S.A., cel mai mare operator privat de sisteme de distribuție a energiei electrice din Moldova, pentru a-și finanța programul de investiții până în 2025, prin care va moderniza și digitaliza rețeaua de distribuție în centrul și sudul țării, inclusiv în capitala Chișinău.

Împrumutul a fost aprobat ca urmare a faptului că Chișinăul a devenit primul oraș din Republica Moldova care s-a alăturat programului de 5 miliarde de dolari al BERD – Orașe Verzi BERD, pentru a îmbunătăți sustenabilitatea urbană. În planul de acțiune pentru un oraș verde, elaborat în 2020, Chișinăul a identificat poluarea aerului și atenuarea schimbărilor climatice ca fiind provocări prioritare de mediu.

Modernizarea rețelei regionale – prin intermediul celui de-al treilea proiect „Orașe verzi” al BERD în domeniul energiei și al doilea din Europa – va contribui la rezolvarea ambelor probleme, prevenind emisia a peste 2.500 de tone de emisii de dioxid de carbon pe an și contribuind la reducerea pierderilor cu 21%, prin înlocuirea unor active vechi cu unele mai eficiente din punct de vedere energetic. Mai mult de jumătate din programul de investiții se va concentra asupra Chișinăului și a zonei înconjurătoare a acestuia.

Împrumutul va ajuta Premier Energy Distribution să transforme o rețea de distribuție convențională într-o rețea digitală inteligentă, asigurând securitatea aprovizionării și îmbunătățind serviciile pentru utilizatorii finali. O primă transă în valoare de 22 de milioane de dolari va acoperi programul de investiții al Premier Energy Distribution până în 2024, iar a doua, de 8 milioane de dolari, va acoperi programul pentru 2025.

Proiectul va fi cofinanțat de Banca Europeană de Investiții (BEI), care va acorda, de asemenea, 30 de milioane de dolari.

Premier Energy Distribution, care acoperă aproximativ 70% din teritoriul Republicii Moldova, este deja client al BERD și este deținută majoritar de Emma Capital Limited, o societate cu răspundere limitată înregistrată în Cipru.

Un comentariu la „Premier Energy va moderniza rețeaua electrică din jurul Chișinăului”

  1. Pingback: Premier Energy va moderniza rețeaua electrică din jurul Chișinăului - Piramid Energy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *