Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Rusia contraatacă OPEC, menține și în 2015 producția ridicată

Rusia contraatacă OPEC, menține și în 2015 producția ridicată

28 decembrie 2014
Consumatori
energynomics

Preţul futures al ţiţeiului brut se menţine în apropierea nivelului minim al ultimelor cinci ani, la Bursa din New York, în condiţiile în care Rusia reiterează că îşi va menţine nivelul producţiei de profil, anul viitor, copiind astfel strategia Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), din care nu face parte. Astfel, producătorii majori de ţiţei din lume nu vor să-şi taie capacitatea, chiar dacă pe piaţa mondială există surplus.

Cantitatea de ţiţei extrasă în Rusia, cel mai mare producător mondial de profil, va fi, în 2015, similară celei de anul acesta, care este estimată la 10,6 milioane de barili pe zi, potrivit ministrului de resort de la Moscova, Alexander Novak, citat de Bursa.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în ianuarie a scăzut cu 1,24 dolari ieri, la ora 08:57, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 54,69 dolari barilul. În ziua precedentă, preţul a coborât la 53,60 dolari/baril, cel mai redus nivel din mai 2009 până în prezent.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în februarie a coborât cu 90 de cenţi (1,5%), la 59,11 dolari/baril.

„Faptul că Rusia nu reduce producţia va amplifica presiunile pe preţul petrolului, în sensul scăderii”, sunt de părere analiştii „Saxo Bank” A/S.

Preţul ţiţeiului brut s-a redus cu aproape 45% anul acesta, în contextul sporirii producţiei de gaze de şist în SUA (în cel mai rapid ritm din ultimii treizeci de ani), respectiv al încetinirii creşterii cererii mondiale. Chiar şi în această situaţie, ţările OPEC nu au răspuns solicitărilor de reducere a cotelor lor de producţie în vederea stopării declinului preţurilor. La data de 27 noiembrie, OPEC a decis, în reuniunea sa de la Viena, să-şi menţină cota colectivă la 30 de milioane de barili de ţiţei pe zi, iar de la momentul respectiv, preţurile de pe piaţa de profil s-au prăbuşit.

Conform estimărilor, preţul petrolului va consemna, în 2014, cel mai important declin din 2008 până în prezent.

Colapsul preţului ţiţeiului Brent contribuie la criza monedei Rusiei (rubla), întrucât ţara este dependentă de exporturile de energie, care aduc 50% din veniturile sale bugetare. Sancţiunile impuse de SUA şi Uniunea Europeană Rusiei din cauza conflictului din Ucraina au generat, de asemenea, ieşiri puternice de capital din ţara ameninţată de recesiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *