Acasă » Interes general » Rompetrol va investi 350 milioane dolari dintr-un un fond de 1 miliard de dolari, după preluare

Rompetrol va investi 350 milioane dolari dintr-un un fond de 1 miliard de dolari, după preluare

14 ianuarie 2014
Interes general
Bogdan Tudorache

Rompetrol a luat „toate măsurile pregătitoare” pentru a investi 350 milioane dolari în România, într-o centrală pe platforma Petromidia şi extinderea reţelei de benzinării, în baza acordului cu Guvernul prin care statul va primi 200 milioane dolari pentru un pachet de acţiuni în cadrul companiei. Investiţiile ar urma să fie derulate pe parcursul a trei ani.

Ne bucură faptul că, în sfârșit, Guvernul român este dispus să își asume pașii necesari pentru aplicarea Memorandumului semnat cu grupul Rompetrol. Sperăm ca acest anunț va fi urmat la scurt timp și de măsuri concrete pentru eliminarea stării de incertitudine apărute la sfârșitul anului 2013. Din punctul nostru de vedere, am luat toate măsurile pregătitoare pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în Memorandum imediat ce Guvernul finalizează procesul de adoptare”, a declarat luni, într-un comunicat, vicepreşedintele grupului Rompetrol, Azamat Zangulov.

Potrivit memorandumului, statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare. De asemenea, KazMunaiGaz, acționarul majoritar al Rompetrol, promite să înființeze un fond care va investi în proiecte din domeniul energetic.

„Am identificat și realizat pașii pregătitori pentru proiecte cu o valoare de aproximativ 350 milioane de dolari, reprezentând o treime din valoarea fondului”, a spus Zangulov.

Din cele 350 milioane de dolari, Rompetrol va utiliza 150 milioane de dolari pentru costrucția unei centrale de cogenerare pe platforma rafinăriei Petromidia. Celelalte 200 milioane de dolari vor fi alocate extinderii rețelei de benzinării în România, care cuprinde în prezent 450 de unităţi.

Premierul Victor Ponta i-a cerut săptămâna trecută ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, să pregătească, împreună cu Ministerul Justiţiei, un proiect de act normativ prin care Guvernul să aprobe memorandumul cu Rompetrol, spunând că vrea să salveze compania şi imaginea ţării faţă de investitori.

Zangulov afirma la sfârșitul lunii decembrie că memorandumul de înţelegere dintre Guvern şi Rompetrol ar putea fi aprobat de Executiv în luna ianuarie.

În luna noiembrie, legea de aprobare a memorandumului de înţelegere între statul român şi Rompetrol, în legătură cu care preşedintele Traian Băsescu a formulat o sesizare la Curtea Constituţională, a fost declarată neconstituţională. Băsescu a arătat că Preşedinţia nu a atacat pe fond memorandumul şi, ca atare, el a rămas în vigoare, arătând că premierul Victor Ponta va trebui să şi-l asume prin hotărâre de guvern, „dacă simte nevoia”.

Cu activităţi de rafinare, petrochimie, retail, trading, explorare, producţie şi servicii industriale, grupul Rompetrol este prezent în 12 ţări şi are peste 7.000 de angajaţi.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *