Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Rompetrol Rafinare crește veniturile și reduce pierderile

Rompetrol Rafinare crește veniturile și reduce pierderile

14 noiembrie 2014
Consumatori
energynomics

Compania Rompetrol Rafinare, din grupul KMG International, a înregistrat în primele nouă luni o cifră de afaceri de 4,33 miliarde de dolari, în creștere cu 27% față de 3,41 miliarde de dolari în perioada similară a anului trecut. Totodată, Rompetrol Rafinare se menține pe tendința de reducere a pierderilor. În perioada ianuarie-septembrie compania a raportat pierderi de 41,77 milioane de dolari, de două ori mai mici comparativ cu rezultatul negativ de 86,11 milioane de dolari din primele nouă luni din 2013.

Exporturile Rompetrol Rafinare au crescut cu 50%

Exporturile Rompetrol Rafinare au atins un nivel de 1,6 miliarde de dolari în primele nouă luni din 2014, în creștere cu aproximativ 50% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Compania a avut la nivelul întregului an 2013 exporturi totale în valoare de 1,7 miliarde de dolari, iar pentru 2014 estimează o majorare cu aproximativ 30% a vânzărilor la extern.

Pe profit în trimestrul trei

În trimestrul al treilea al anului în curs, Rompetrol Rafinare a înregistrat un rezultat pozitiv net de 5,2 milioane de dolari, pe fondul majorării cu 12% a cantităților de materie primă procesate, optimizarea canalelor de distribuție a carburanților în România și reducerea costurilor operaționale.

În perioada ianuarie-septembrie, nivelul materiilor prime prelucrate a fost de 3,7 milioane tone, mai mare cu 32% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Rompetrol Rafinare a avut în primele nouă luni un profit înaintea dobânzilor, taxelor şi amortizărilor (EBITDA) de 62,63 milioane de dolari, de peste patru ori mai mare față de nivelul de 15,1 milioane de dolari în perioada similară a anului trecut.

Contribuții în creștere la bugetul de stat

Potrivit comunicatului, Rompetrol Rafinare a contribuit în primele nouă luni cu peste 1,3 miliarde de dolari la bugetul de stat al României, nivel apropiat de valoarea de 1,4 miliarde de dolari aferentă întregului an 2013, respectiv de 1,4 miliarde de olari.

Compania operează rafinăriile Petromidia și Vega și reprezintă peste 43% din capacitatea de rafinare a României, iar investițiile totale realizate de KMG International și acționarul său KazMunayGas în perioada 2007–2013 pe platforma Petromidia se ridică la peste 1,3 miliarde de dolari, se precizează în comunicat.

Rompetrol Rafinare a consemnat în intervalul analizat o cifră de afaceri pe partea de rafinare și petrochimie de 3,97 miliarde de dolari, cu 29% mai mare față de 3,08 miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului trecut.

Compania a procesat în perioada analizată 3,74 milioane tone de petrol, cu 32% mai mult comparativ cu 2,8 milioane tone, dar din cauza condițiilor din piața de rafinare a înregistrat pierderi de 65,4 milioane de dolari. Pierderile aferente activității de rafinare și petrochimie din primele nouă luni ale anului trecut au fost de 86,7 milioane de dolari.

Pe segmentul de distribuție, Rompetrol Rafinare a înregistrat în perioada ianuarie-septembrie afaceri de 2,45 miliarde de dolari, cu 16% mai mare comparativ cu 2,11 miliarde de dolari în primele nouă luni din 2013. Profitul net aferent segmentului de distribuție a ajuns la 17,7 milioane de dolari, de aproape șapte ori mai mare față de câștigul de 2,6 milioane de dolari din perioada similară a anului trecut.

Creștere pe vânzările de carburanți

Vânzările totale de carburanți ale Rompetrol Rafinare în România au crescut cu 8% în primele nouă luni, la 1,43 milioane tone, de la 1,32 milioane tone în perioada similară a anului anterior.

Segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream este format din 746 puncte de comercializare (staţii proprii, staţii Partener, Rompetrol Express, baze interne de 9 şi 20 metri cubi), 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL la Constanţa, Arad şi Bacău.

KMG International operează peste 1.000 de puncte de distribuție a carburanților, sub mărcile Rompetrol și Dyneff, în România, Franța, Spania, Republica Moldova, Georgia și Bulgaria.

KMG International este controlat de compania kazahă de stat KazMunayGas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *