Acasă » Petrol și Gaze » Procesare » Rompetrol Rafinare a modernizat cu 53 mil. de dolari stația de cocsare de la Petromidia

Rompetrol Rafinare a modernizat cu 53 mil. de dolari stația de cocsare de la Petromidia

8 august 2013
Petrol și Gaze
energynomics

Compania Rompetrol Rafinare, membră a Grupului Rompetrol, a modernizat stația de cocsare din cadrul rafinăriei Petromidia în urma unei investiții de 53 milioane de dolari. Prima parte a proiectului a fost finalizată în 2010 și a presupus achiziţia licenţei pentru tehnologie şi realizarea documentaţiei aferente ingineriei de bază, în parteneriat cu ConocoPhillips, un lider al industriei petroliere la nivel internațional. A doua parte a proiectului a constat, printre altele, și în instalarea unei coloane de golire rapidă cu o greutate de 100 de tone, primul utilaj de felul său din România. Transportul special a fost asigurat de Rominserv, contractorul general al grupului Rompetrol.

Investiţiile în tehnologie şi mediu pe platforma Petromidia s-au ridicat în ultimii 5 ani la 600 de milioane de dolari

Stația de cocsare va avea o capacitate de 1,17 milioane tone pe an, și va avea scopul de a valorifica reziduul de vid provenit din Instalaţia de Distilare în Vid, pentru obţinerea de gaze, benzină, motorină uşoară, motorină grea şi cocs. Ea face parte din amplul program investițional de creștere a capacității de procesare a rafinăriei Petromidia la 5 milioane de tone pe an, derulat din 2007 de grupul Rompetrol.

 „Modernizarea instalaţiei de cocsare este parte a strategiei Grupului Rompetrol şi a unicului său acţionar KazMunayGaz pentru alinierea proceselor tehnologice şi a instalaţiilor rafinăriei Petromidia la nivelul standardelor europene de calitate. Investiţiile în tehnologie şi mediu pe platforma Petromidia s-au ridicat în ultimii 5 ani la 600 milioane USD, iar proiectul de modernizare a instalaţiei de cocsare a determinat atingerea unor performanţe ridicate ale fluxului tehnologic, prin creşterea eficienţei acestuia“, declară directorul general Sorin Graure.

Estimările Rompetrol Rafinare arată că procesul de modernizare contribuie la creșterea gradului de siguranță și protecție a instalațiilor și a angajaților, conduce la o reducere cu 90% a consumului tehnologic și o reducere anuală cu 3 milioane de dolari a pierderilor tehnologice.

Rompetrol Rafinare a înregistrat în 2012 o cifră de afaceri brută consolidată de 4,6 miliarde dolari şi un rezultat operaţional de 76,8 milioane dolari, câștig înainte de dobânzi, taxe, deprecieri și amortizări. Compania şi-a diminuat pierderea netă consolidată cu 60% în primul trimestru din 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2012, și a înregistrat o cifră de afaceri netă consolidată de 728,4 milioane dolari în primele trei luni din acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.