Acasă » Regenerabile » Rombat și Datacor anunță primul parc fotovoltaic finalizat prin PNRR

Rombat și Datacor anunță primul parc fotovoltaic finalizat prin PNRR

26 decembrie 2023
Regenerabile
energynomics

Rombat și Datacor au anunțat deschiderea parcului fotovoltaic de la Copșa Mică, primul realizat cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu sprijinul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Cu 920 KW de putere instalată, opt invertoare de 115 KW și 1.746 panouri fotovoltaice, parcul va susține activitatea la unitatea de reciclare baterii uzate REBAT.

“Prin această investiție ducem la următorul nivel conceptul de economie circulară la REBAT și vom recicla exclusiv cu energie verde”, au anunțat reprezentanții Rombat, citați de Transilvania Business.

Fondată ca Acumulatorul Bistrița, Rombat și-a schimbat denumirea în 1991. A fost deținută de stat până în 1996, iar în urma privatizării, a fost cumpărată de angajați. În 2012 Rombat a fost preluată de Metair International Holdings Cooperatief, parte a grupului Metair Investment Limited. Compania are un parteneriat strategic cu Dacia Renault, iar în 2017 a devenit furnizor pentru Ford Craiova. În 2021 Rombat a obținut certificarea Q1 Ford, care atestă standardul maxim de excelență ca furnizor OEM.

Datacor este furnizor regional de soluții integrate în domeniile energiei solare, comunicațiilor și infrastructurii. Acesta operează în segmentele office, retail, industrial, energie verde. Datacor este deținută de Bogdan Bilegan (75%) și Cristian Bilegan (25%) și dispune de cinci puncte de lucru: Bistrița – sediul administrativ și logistic, București, Cluj, Iași și Timișoara.

La 14 decembrie, pe site-ul Ministerului Energiei apăreau 488 de proiecte cu capacități instalate mai mici de 1 MW. 57 de proiecte erau contractate și 182 se aflau în etapa de precontractare. 27 de proiecte erau în evaluare sau în re-evaluare dintre cele 230 care s-au încadrat în bugetul alocat. Alte 58 de proiecte erau încă în evaluare, în afara bugetului, iar 154 erau respinse. De menționat că 17 dintre acestea au fost respinse în procesul de precontractare.

245 de proiecte cu capacități instalate de peste 1 MW s-au înscris la finanțare prin PNRR. 27 de proiecte erau contractate și 75 se aflau în etapa de precontractare. Patru proiecte erau în evaluare dintre cele 106 care s-au încadrat în bugetul alocat. Alte 61 de proiecte erau încă în evaluare, în afara bugetului, iar 78 erau respinse. Compania austriacă CCE Holding începe construcția primului său parc fotovoltaic din România, de 40 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *