Acasă » Electricitate » ROMATOM: Includerea energiei nucleare în Taxonomia UE deschide oportunități de finanțare privată

ROMATOM: Includerea energiei nucleare în Taxonomia UE deschide oportunități de finanțare privată

12 iulie 2022
Electricitate
energynomics

Includerea energiei nucleare în Taxonomia UE deschide oportunități de finanțare privată pentru acest tip de proiecte, se arată într-un comunicat al Forumulul Atomic Roman ROMATOM.

„Industria nucleară din România asigură în prezent 12.600 de locuri de muncă şi are contribuție anuală în PIB de 5,7 miliarde de euro. Aceste cifre vor creşte în contextul demarării noilor proiecte cu rol strategic în domeniul nuclear, deja angajate de România: finalizarea Unităților 3 şi 4 de la CNE Cernavoda care vor dubla cantitatea de energie sigură şi curată produsă în țara noastră din surse nucleare, retehnologizarea Unității 1 care va permite prelungirea duratei de viață cu încă 30 de ani, dezvoltarea reactorului de generație IV Alfred de la Piteşti, a instalației de detritiere”, a afirmat Lucian Rusu, preşedintele ROMATOM.

România îşi propune, de asemenea, să fie în prima linie a implementării tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) în Europa, prin selectarea primului amplasament potențial la Doiceşti. Localizarea lanțului de producție pentru SMR în România va conduce la crearea de noi locuri de muncă şi dezvoltarea industriei orizontale, a cercetării, educației, mediului de afaceri.

„De asemenea, ADC, prin posibilitatea de a atrage finanțare privată, va permite dezvoltarea de proiecte noi precum producerea de hidrogen din surse nucleare sau de cobalt radioactiv pentru domeniul medical, proiecte explorate de ROMATOM şi operatorul SN Nuclearelectrica SA. Hidrogenul din surse cu emisii scăzute de carbon, precum energia nucleară, reprezintă un vehicul de decarbonizare a industriei energo-intensive, rolul său fiind clar recunoscut de noul plan REPowerEU recent lansat de către Comisia Europeană”, a mai spus Rusu.

Adoptarea ADC cu o susținere clară la nivelul european este cu atât mai importantă în actualul context geopolitic, în care statele membre s-au angajat să îşi reducă dependența de importurile energetice din Rusia. Energia nucleară şi gazul natural, din surse indigene şi surse externe diversificate, vor juca un rol esențial în asigurarea securității în aprovizionare, a independenței energetice cuplat cu atingerea obiectivelor de decarbonizare. Energia nucleară are cele mai scăzute emisii de gaze cu efect de seră pe întreaga durată de viață dintre toate sursele de energie, asigurând în prezent 30% din totalul energiei primare produse în UE şi 18% din consumul intern național. De asemenea, prin dependența scăzută de importuri externe (costul materiei prime fiind foarte scăzut în costul de producție) şi volatilitatea redusă a pieței pentru materie primă (uraniul este exploatat atât în UE cât şi importat din state terțe, aflate în zone geopolitice stabile, existând un grad mare de diversitate a furnizorilor), energia nucleară poate contribui la stabilizarea prețului energiei pentru consumatori.

„Includerea energiei nucleare în Taxonomia UE reprezintă o victorie bine meritată, o recunoaştere a importanței acestei surse de energie pentru stabilitatea energetică şi economică a UE şi pentru atingerea neutralității climatice în 2050. În contextul în care Uniunea Europeană se confruntă cu o criză umanitară, dublată de o criză energetică, finanțarea proiectelor nucleare în condiții eficiente şi echitabile reprezintă un semnal pentru renaşterea programului nuclear european. Decarbonizarea, relansarea economică a UE după pandemie şi război şi independența de importurile de energie nu ar fi posibile fără creşterea aportului energiei nucleare”, a afirmat, la rândul său, Teodor Chirica, preşedinte onorific ROMATOM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *