Acasă » Evenimente Trecute » Sectorul energetic românesc nu duce lipsă de finanţare, ci de o strategie de dezvoltare (EBC, 5 iulie)

Sectorul energetic românesc nu duce lipsă de finanţare, ci de o strategie de dezvoltare (EBC, 5 iulie)

7 iulie 2017
Evenimente Trecute
energynomics

Două mari bănci locale (BCR şi CEC Bank) şi un gigant global în servicii financiare (Moneycorp) au analizat la Energy Breakfast Club situaţia curentă a finanţărilor pentru energie la nivel naţional şi soluţiile pe care le au la dispoziţie companiile active în acest domeniu. Peste 40 de experţi au participat la discuțiile gazduite de Palatul Cesianu-Racoviţă, pe 5 iulie, în a şasea ediţie a Energy Breakfast Club organizată de energynomics.ro în acest an.

Valentina Stoica, şef serviciu Direcţia Clienţi Mari, a prezentat produsele CEC Bank dedicate companiilor, de la creditul de investiţii  standard, la creditul de investiţii sau linii de credit pentru accesarea de fonduri europene. IMM-urile beneficiază de consiliere gratuită în 48 de birouri pentru încadrarea ideii de proiect in programele de finanţare existente, naţionale şi europene. Linia de credit pentru investiţii Fonduri Europene are o durată de creditare de maxim 10 ani, iar contribuţia proprie a beneficiarilor privaţi reprezintă minim 15% din valoarea totală a proiectului minus grant.

DESCARCĂ PREZENTAREA VALENTINEI STOICA

„Suntem deschişi la orice proiect de investiţii, în măsura în care acesta se dovedeşte bancabil”, a explicat Valentina Stoica. „Atunci când banca analizează un proiect, luăm în considerare şi factorii de stress, iar stabilitatea politică şi cea legislativă au o influenţă importantă în ajustarea pachetului de finanţare”, a explicat Valentina Stoica.

Băncile și investitorii au nevoie de strategia energetică

Băncile și investitorii din sectorul energetic românesc nu pot realiza estimări pe termen lung pe piața energiei în lipsa unei strategii energetice asumate de autorități. Din acest motiv, apetitul investitional este redus, dezvoltarea de mari proiecte de infrastructură energetică fiind deficitară, a declarat Oana Mogoi, coordonatorul echipei de infrastructură energetică din cadrul Băncii Comerciale Române (BCR).

Potrivit Oanei Mogoi, atât băncile cât și investitorii, trebuie să știe ce își propune țara ca strategie, pentru a dezvolta un anumit tip de proiect sau altul. „Vedem o producție mai mare, ca urmare a aportului de energie regenerabilă, vedem cuplarea piețelor și creșterea importurilor şi exporturilor. Este foarte important pentru noi să ne bazam deciziile de finanțare pe o strategie energetică națională care să traseze liniile generale despre cum vor evolua pe termen lung mix-ul energetic, producția și consumul. În consecință, trebuie să înțelegem ce isi propune România să atingă pe termen lung, de exemplu dacă vrem să exportăm mai multă electricitate sau dacă vrem să folosim excesul pentru a ne încălzi casele, care e corelarea dintre consumul de energie și dezvoltarea industriei etc. Dezvoltarea sectorului energetic presupune investiții de capital importante cu termene de recuperare îndelungate, finanțările depășind frecvent 10 ani, iar una dintre condițiile de bază pentru acordarea de finanțări de proiect pe o perioadă lungă de timp este stabilitatea legislativă și respectarea principiului non-retroactivității aplicării legilor. În același timp, este important ca piața să ofere instrumente adecvate pentru asigurarea stabilității fluxurilor de numerar, precum contracte bilaterale de vânzare energie liber negociate între părți, derivate și orice alte soluții având ca scop reducerea riscului de piața”, a arătat reprezentanta BCR.

DESCARCĂ PREZENTAREA OANEI MOGOI

Mogoi a adăugat că susținerea sectorului energetic este una dintre liniile strategice ale bancii, însă deocamdată, investitorii sunt în stand-by și așteaptă o direcție clara pentru luarea unei decizii.

„Analizăm multe proiecte în vederea finanţării, dar acordăm finanţare doar celor care au capacitate de rambursare într-un orizont de timp acceptabil, pe baza unor ipoteze rezonabile. Suntem transparenți cu clienții noştri și agreăm împreună ipotezele planurilor de afaceri, cu scopul de a crea structuri de finantare sustenabile și acceptabile pentru ambele părţi. De cele mai multe ori, când refuzăm finanţarea unui proiect, este pentru că acesta nu îndeplineşte criteriile de bancabilitate şi, de multe ori, nu găsim o înţelegere comună cu investitorii asupra capacității proiectelor de a genera un anumit nivel al fluxurilor de bani viitoare, care să asigure rambursarea creditelor solicitate „, a explicat Oana Mogoi.

Afaceri optimizate prin administrarea corectă a fluxurilor valutare

Johan Gabriels, Director General al Moneycorp România, a prezentat modelul de business al companiei şi elementele care îi permit acesteia să ofere rate de schimb valutar competitive companiilor care au expuneri în diverse valute.

„Tehnologie financiară cu sensibilitate umană” este motto-ul Moneycorp, ceea ce înseamnă că, pe lângă platforma online, software-ul și soluțiile automate pentru tranzacţionarea de valute (35, online și 85 de valute prin telefon), echipa locală, dedicată şi specializată „poate să vă asculte și să vă înțeleagă, pe dumnevoastră şi afacerea pe care o aveţi pentru a vă oferi cele mai bune sfaturi”.

„Costul unei plăți internaționale prin intermediul Moneycorp poate ajunge la jumătate faţă de cel pe care îl plătiți acum”, afirmă Johan Gabriels.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI JOHAN GABRIELS

Cum este posibil acest lucru? Johan Gabriels a explicat cum funcționează piața valutară și, în special, cum sunt stabilite ratele de schimb. El a subliniat că există o mare diferență între ratele interbancare la care băncile globale tranzacționează monedele între ele și nivelurile pe care le primesc clienții individuali, IMM-urile și corporaţiile.

Experții Moneycorp vin cu un plan de tranzacționare personalizat, cu strategii și obiective, evaluează apetitul pentru risc al clienților, şi gestionează politica valutară a organizaţiei.

„Cu tranzacții de 30 de miliarde de euro pe an, în 177 de țări, ne situăm la un nivel la care băncile globale doresc să lucreze cu noi, iar noi putem transfera beneficiile rezultate din aceste parteneriate către clienții noștri pentru a le oferi rate mai bune de schimb valutar şi comisioane reduse la plăţile aferente”, a concluzionat el.

Au asistat la prezentări și au participat la discuții peste 45 de experţi, reprezentanți de la AFEER, AGERPRES, APAN, BCR, C Geangu Consulting, CEC Bank, Crosspoint, DACEE, EFdeN, Electroprecizia AG, Elsaco Electronic, EnergoBit, Energonuclear, Eva Energy , Fautech Engineering, Hunt Oil, IM HR, Jereh, Luxten Lighting Company, Medicover, Moneycorp, NRCC, Radu Taracila SCA, Romgaz, Radio România Actualităţi, Alset Energy, Safetech, SCPEE, Suite Home, Tractebel Engineering, Voith Hydro, Volciuc-Ionescu SCA, Zurich Broker.

Evenimentul a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: Banca Comercială Română, CEC Bank, Moneycorp.

Participare

În 2017, energynomics.ro îşi propune să organizeze 10 ediţii de Energy Breakfast Club. Calendarul şi temele propuse sunt disponibile în pagina dedicată Energy Breakfast Club.

Participarea la Energy Breakfast Club este deschisă tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza invitației personalizate lansate de energynomics.ro. Ne puteți scrie la office at energynomics.ro pentru a solicita o invitație!

Energy Breakfast Club este o întâlnire de 2-3 ore în care specialiștii din energie se pun la curent cu cele mai noi informații și cele mai influente opinii pe una dintre temele fierbinți ale momentului.

Din postura de gazdă, începând cu ora 09.00, energynomics.ro pune la dispoziție moderatorul și cafeaua, propune tema și lansează invitațiile către speakeri. Aceștia sunt selectați dintre cei mai buni cunoscători ai tematicii și devin responsabili cu provocările intelectuale și organizarea ideilor. Prezentările nu depășesc 20 de minute și se doresc a fi puncte de pornire pentru dinamice schimburi de idei și perspective.

Clubul se închide la ora 13.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *