Acasă » Interes general » România trebuie să investească în educație pentru a beneficia de tranziția energetică

România trebuie să investească în educație pentru a beneficia de tranziția energetică

energynomics

România trebuie să investească în educație pentru a putea beneficia de toate finanțările disponibile tranziției energetice și pentru a capta interesul investitorilor, a declarat Radu Dudău, co-fondator și director al Energy Policy Group, în cadrul celei de-a noua ediții a Energy Strategy Summit, organizate de Energynomics.

”Trebuie să prioritizăm mult mai mult decât o facem acum. Este nevoie și de prioritizarea resursei umane pe care România o are, dar trebuie să o prețuiască mai mult, și să facă investiții în educație. Este nevoie de oameni calificați în toate domeniile și pe toate treptele de calificare. Este suficient să ne branșăm la trendurile care sunt deja lansate, să avem grijă să investim în competența resursei umane și vom reuși atunci să beneficiem și de mijloacele financiare semnificative și de interesul investitorilor”, a spus Dudău.

România, ca de altfel întreaga UE, se află într-un moment istoric în care se face trecerea spre o economie complet diferită față de cea de până acum, iar autoritățile române par să articuleze un limbaj mai pozitiv și să exprime încrederea că România va reuși să folosească această ocazie.

Totuși, planurile extrem de ambițioase de decarbonizare sunt bazate pe o serie de tehnologii încă incerte, precum hidrogenul verde sau captarea carbonului.

”Hidrogenul verde cu siguranță că va avea loc în energia viitorului dar probabil nu atât de vast cum ne închipuim astăzi. Vom avea nevoie de cantități gigantice de energie regenerabilă pentru a produce acest hidrogen, de mari investiții în electroliza apei și în infrastructura de transport. Avem nevoie de captarea și stocarea carbonului pentru decarbonizarea industriilor energointensive, dar și aceasta este o tehnologie critică pentru menținerea competitivității în Europa, dar încă incertă”, a adăugat Dudău.

Pentru a fi pregătită pentru acest moment istoric, România trebuie să extindă rețelele de înaltă tensiune și să utilizeze potențialul enorm din sectorul eficienței energetice, dar și să implementeze instrumentele necesare stimulării energiilor verzi precum contractul pentru diferență și PPA-urile.

Energy Strategy Summit 2023 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul ABB, ASTRASUN Solar, BCR, CEZ Romania, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Electro Service RB, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enevo Group, E.ON, Finder, Huawei, MET România Energy, OMV Petrom, OX2 România, Phoenix Contact, Photomate, ProCredit Bank, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transelectrica, Taw Energy, Volt, WIKA, Wiren, Alexandrion Group, Aqua Carpatica, Klarmedia și Mobexpert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *