Acasă » Petrol și Gaze » România și Bulgaria trebuie să-și consolideze cooperarea în domeniul energetic

România și Bulgaria trebuie să-și consolideze cooperarea în domeniul energetic

2 mai 2023
Electricitate
energynomics

România și Bulgaria au un parteneriat foarte bun și ar trebui să își continue cooperarea în special în domeniul energetic. De asemenea, vor trebui să ajute alte țări să își reducă dependența de gazul rusesc, a declarat Aurelia Domnițeanu, ministru consilier la Ambasada României în Republica Bulgaria, la conferința „Abordare regională Sofia”, organizată de Energynomics.

„Anul acesta, în februarie, cele două țări au decis să-și întărească nivelul relației dintre la nivelul de parteneriat strategic. Așadar, această cooperare trebuie și va continua, în special în domeniul energiei, atât la nivel bilateral, cât și în context regional, european și internațional, pentru a asigura securitatea energetică și pentru a sprijini alte state membre UE, precum și terțe țări”, a adăugat ea.

Harta energetică a continentului se redesenează chiar în timp ce vorbim, așa că atât România, cât și Bulgaria vor trebui să ajute Republica Moldova, Ucraina și Macedonia de Nord să își reducă dependența de gazul rusesc.

La începutul acestui an, România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Azerbaidjan au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru promovarea cooperării între operatorii de sistem din aceste țări. Potrivit lui Domnițeanu, documentul reprezintă o inițiativă menită să asigure securitatea energetică a acelor țări și să faciliteze fluxul de gaze în Europa Centrală și de Sud-Est.

„Solidaritatea și cooperarea sunt cheia. Am convingerea că atât România, cât și Bulgaria înțeleg asta”, a continuat ea.

Domnițeanu a evidențiat că România este una dintre țările cel mai puțin dependente din punct de vedere al importurilor de energie, inclusiv din Rusia și, de asemenea, este foarte bine plasată din punct de vedere al mixului energetic și al posibilității de a deschide noi unități de producție. De asemenea, România intenționează să elimine treptat cărbunele până în 2032 și să folosească gazul natural ca combustibil de tranziție. Acest parcurs se bazează pe perspectiva că în 2026 România va începe să extragă volume noi de gaze naturale offshore din Marea Neagră.

Conferința „Abordare regională Sofia” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri: Eaton Electric, Finder, Kawasaki Gas Turbine Europe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *