Acasă » Petrol și Gaze » România se confruntă zilnic cu agresiuni rusești și se luptă cu un val de atacuri cibernetice

România se confruntă zilnic cu agresiuni rusești și se luptă cu un val de atacuri cibernetice

26 iunie 2018
Interes general
energynomics

România se confruntă zilnic cu „agresiuni” din partea Rusiei în zona Mării Negre și contracarează atacuri cibernetice și interferențe politice, afirmă ministrul Apărării, Mihai Fifor, într-un interviu acordat agenției de știri Associated Press.

Cu toate acestea, Mihai Fifor a declarat că, în acest climat de incertitudine, România vrea să devină principalul factor de securitate și o zonă pentru depistarea rapidă a amenințărilor care vizează aliații din cadrul NATO. „Nu cred că există o zi fără provocări” din partea Rusiei asupra spațiului aerian și asupra apelor teritoriale aparținând României, dar Guvernul depune eforturi pentru „descurajarea” acestor acțiuni „cât mai mult posibil și cât se poate de eficient”, a afirmat Mihai Fifor.

România găzduiește o importantă bază militară americană și a adoptat poziții mai pro-americane decât statele vecine, observă Associated Press.

„Rusia își suplimentează practic în fiecare zi capacitățile militare în Peninsula Crimeea; vorbim despre noi capabilități navale, despre noi fregate, noi submarine”, a explicat Mihai Fifor, afirmând că România majorează bugetul pentru apărare la nivelul de 2% și „demonstrează că este un pilon de stabilitate și securitate”.

Mihai Fifor a subliniat că România se confruntă cu „interferențe în zona politică, interferențe asupra minorităților… și război economic” care include exprimarea opoziției față de construcția unei conducte care să reducă dependența față de gazul rusesc. Ministerul a făcut trimitere la conducta de gaz BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria), care ar putea permite României să devină un mare exportator de gaz prin conectarea la rezervele de hidrocarburi din bazinul Mării Negre.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *