Acasă » Interes general » Mediu » România condamnată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea directivei privind depozitele de deșeuri

România condamnată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea directivei privind depozitele de deșeuri

19 octombrie 2018
Mediu
energynomics

România a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru neîndeplinirea unei directive din 1999, privind depozitele de deșeuri. Problema gropilor de gunoi a fost sesizată de instanța europeană în martie 2012, iar în 2015, România mai avea 109 depozite neconforme, potrivit ministerului Mediului. Hotărârea CJUE se referă la 68 de depozite de deșeuri aflate încă în funcțiune.

România va trebui să plătească cheltuielile de judecată și să ia măsuri urgente pentru a închide gropile de gunoi ilegale, nefiind supusă unor sancțiuni financiare.

”România nu s-a conformat obligației de a lua toate măsurile necesare pentru a închide cât mai repede posibil cele 68 de depozite de deșeuri, în conformitate cu Directiva 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deșeuri care nu au primit autorizația ce poate permite funcționarea în continuare. Astfel, România nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în directiva privind depozitele de deșeuri”, se arată în hotărârea CJUE. Legislația din Uniunea Europeană prevede recuperarea și eliminarea deșeurilor într-un mod sigur pentru mediu, fiind complet interzisă depozitarea necontrolată a deșeurilor.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a notat faptul că „România a luat măsuri în vederea închiderii depozitelor de deșeuri, însă niciunul dintre cele 68 de depozite în cauză nu a fost închis”.

Reprezentanții Ministerului Mediului afirmă că pentru închiderea acestor depozite ar fi nevoie de o serie de modificări de ordin legislativ. Acestea presupun „modificarea normativelor privind închiderea și monitorizarea post-închidere, diferențiate pentru depozitele municipale și pentru cele industriale nepericuloase; completarea atribuțiilor Administrației Fondului pentru Mediu pentru derularea demersurilor necesare în relație cu Comisia Europeană în vederea finanțării din fonduri europene (POIM) a închiderii acestor depozite neconforme și a costurilor generate de monitorizarea post închidere”, explică reprezentanții Ministerului Mediului, citați de Mediafax.

O altă problemă invocată de autoritățile române se referă la faptul că multe dintre depozitele neconforme sunt în proprietate privată. Ministerul Justiției și ministerul Mediului conlucrează pentru completarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu reglementări referitoare la obligații le de mediu. Sancțiunea CJUE se răsfrânge asupra statului, dar “majoritatea acestor depozite neconforme se află în proprietate privată”, subliniază ministerul Mediului, care adaugă: “Multe dintre acestea aparțin unor firme aflate în insolvență sau faliment, ale căror obligații de mediu sunt extrem de greu de recuperat de la practicienii în insolvență, către care s-au transferat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *