Acasă » Regenerabile » România are peste 110.000 de prosumatori – capacitate totală de peste 1.400 MW

România are peste 110.000 de prosumatori – capacitate totală de peste 1.400 MW

29 februarie 2024
Regenerabile
energynomics

Numărul prosumatorilor depăşeşte uşor 110.000 iar puterea instalată era de peste 1.400 MW, la 31 decembrie 2023, înregistrându-se o încetinire în ceea ce priveşte numărul de prosumatori în ultima lună a anului, potrivit lui Viorel Alicuş, director în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Sunt peste 110.000 de prosumatori cu putere instalată, la 31 decembrie 2023, de peste 1.400 MW. Am văzut o încetinire ca şi număr de prosumatori, în decembrie, dar probabil se datorează specificității lunii decembrie, când întreaga activitatea încetineşte puțin. De remarcat este faptul că există un trend de instalare de capacități în zona persoanelor juridice mult mai accentuat decât în zona persoanelor fizice”, a menționat miercuri Viorel Alicuş, citat de Agerpres.

El a subliniat că este destul de greu să fie făcute prognoze deoarece trendul este diferențiat.

„Cu toate că numărul de prosumatori este posibil să nu crească cu aceeaşi viteză, nu acelaşi lucru se poate spune despre capacitatea instalată, unde trendul se poate menține, ba chiar ar fi posibil să accelereze. În acest context, apare problema de presiune asupra rețelelor de distribuție, în special – şi ce se poate face în acest sens”, a menționat Viorel Alicuş.

Totodată, el a subliniat că stocarea este primul lucru care trebuie încurajat prin legislație primară şi prin fonduri deoarece este în beneficiul prosumatorilor din piață, reducându-se astfel costurile în zona de distribuție, cu potențiale investiții extrem de costisitoare în cazul în care s-ar face în lipsa acestor capacități de stocare.

„Probabil că după o astfel de măsură urmează flexibilizarea rețelelor. Aş putea să vă dau ca exemplu ceea ce se întâmplă în Australia, dar noi mai avem până acolo. Trebuie să facem primul pas cu stocarea pentru a rezolva problema de capacitate actuală în rețelele de distribuție, în special în zona de joasă tensiune. Stocarea însă va fi nevoie să fie implementată chiar şi la nivel de sistem energetic național, nu numai la joasă tensiune”, consideră Viorel Alicuş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *