Acasă » Interes general » România are la dispoziție prin PNRR peste 6 mld. euro pentru digitalizare

România are la dispoziție prin PNRR peste 6 mld. euro pentru digitalizare

27 aprilie 2022
Digitalizare
energynomics

Un procent de 21% din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este alocat pentru digitalizare, echivalentul a peste 6 miliarde de euro, iar pe partea instituţiilor publice încercăm să aducem România în secolul XXI, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) Csilla Hegeduş, într-o conferinţă de specialitate.

„MIPE este de vină pentru PNRR, întotdeauna. De aici pornim din start. Presupun că e de vină şi pentru faptul că 21% din PNRR va merge pe digitalizare şi în jur de 40% pe verde. Sunt foarte multe lucruri pe care nu neapărat MIPE le-a dorit, ci Comisia Europeană. Negocierea PNRR, bun, rău, aşa cum este, a fost o procedură foarte dificilă, pentru că Comisia Europeană are idei foarte clare despre ce ar trebui să fie în PNRR-ul nostru. Noi ne-am bazat pe cele două Rapoarte de ţară, 2019 – 2020, şi necesarul ieşit de acolo trebuia să fie acoperit din PNRR. Dacă vorbim de 21% din PNRR pentru digitalizare, atunci vorbim despre o sumă de peste 6 miliarde de euro. Aşa de mulţi bani niciodată nu au fost şi nici nu cred că vor fi pentru acest sector. Din punctul meu de vedere este nevoie de aceşti bani. Eu urăsc să stau la coadă şi la ghişeu, toată lumea în picioare şi o cucoană se uită aşa la tine pentru că iarăşi n-ai adus o hârtie. Nu mai vorbim de formularul online care se depune la etajul 2, camera 23… Sper ca toate aceste lucruri să nu se mai întâmple. Aici, MIPE are rolul de watchdog, ca toată lumea să-şi facă treaba. Partea grea este pe umerii ministerelor… Şi din acest punct de vedere încercăm să aducem România în secolul XXI”, a susţinut Hegeduş, conform Agerpres.

În viziunea oficialului MIPE, pe segmentul digitalizării, proiectul cloud-ului guvernamental este cel mai important, a mai spus Hegeduș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *