Acasă » Petrol și Gaze » România a atins deja ținta maximă de stocare pentru gaze naturale

România a atins deja ținta maximă de stocare pentru gaze naturale

17 octombrie 2023
Petrol și Gaze
energynomics

Gradul de umplere al depozitelor de înmagazinare gaze este în prezent de 100% şi, cu ceea ce vom mai produce în sezonul rece, ar trebui, într-un scenariu moderat, să trecem peste iarna care vine fără importuri, a declarat, luni, într-o conferință de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„În actul normativ aferent pregătirii pentru iarnă au fost dezvoltate mai multe scenarii care țin de media temperaturilor şi inclusiv de posibilitatea ca România să susțină alte state, în speță să-i susțină pe frații noştri de peste Prut. Într-un scenariu moderat, România nu va avea niciun fel de problemă, având în vedere gradul de umplere. Şi vă anunț că astăzi este 100,6%. Deci, avem peste 100% din rezerva tehnică disponibilă la nivelul capacităților de stocare. Avem cu 400 de milioane, 417 milioane pentru a fi precis, de metri cubi mai mult față de anul trecut, în aceeaşi perioadă. Deci, cu ceea ce mai producem şi în sezonul rece, chiar dacă e o producție mai mică din rațiuni tehnice, cu ceea ce avem înmagazinat, ar trebui să trecem fără să apelăm la importuri peste această iarnă”, a susținut ministrul.

El a subliniat că, dacă iarna va fi foarte grea şi dacă Republica Moldova va solicita sprijinul României la un nivel care să nu poată fi acoperit din stocuri şi producție, există opțiunea de a lua gaze din Azerbaidjan sau de a recurge la o eventuală achiziție de gaze naturale lichefiate.

„Avem opțiunea de a lua gaze din Azerbaidjan. Avem în continuare această opțiune securizată dinaintea mandatului meu şi este valabilă până în primăvara viitoare. Vorbim de un miliard de metri cubi pe care putem să-i tragem la nevoie. Sau o eventuală achiziție a gazului sub formă lichefiată din Grecia, cel mai probabil, sau altă variantă”, a afirmat Burduja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *