Acasă » Petrol și Gaze » Rolul industriei de petrol și gaze în captarea, utilizarea și stocarea carbonului – White Paper Energynomics

Rolul industriei de petrol și gaze în captarea, utilizarea și stocarea carbonului – White Paper Energynomics

27 august 2020
Petrol și Gaze
energynomics

Pentru mulți ani, tehnologiile de tip CCUS (Carbon Capture, Utilisation and Storage / Captare, Utilizare și Stocare a Carbonului) s-au concentrat pe industria minieră și termocentralele pe bază de cărbune ca principali beneficiari. Anii din urmă au adus însă o intensificare a obligațiilor de protecție a mediului prin reducerea amprentei de carbon emis în atmosferă pentru un număr important de industrii, astfel că la marile centrale electrice pe bază combustibil fosil (cărbune), se adaugă acum și tot mai mult pentru deceniile următoare rafinăriile și unitățile de procesare a gazelor naturale, precum și industriile generatoare de mari cantități de CO₂ (îngrășăminte, oțelării, fabrici de ciment, incinerarea deșeurilor, industrie chimică, producție de hidrogen).

Proiectul Getica plasase România într-o poziție avantajoasă pentru a fi unul dintre pionierii la nivel global în implementarea tehnologiilor de tip CCUS.

Eșecul acestui proiect a ținut în mod esențial de insuficienta implicare și consistență în abordare din partea statului român (politici, cadru legislativ și de reglementare, leadership) și a companiilor administrate de stat.

Descarcă White Paper!

Grupul de lucru Energynomics: „Rolul industriei de petrol și gaze în captarea, utilizarea și stocarea CO₂”, desfășurat la data de 7 mai 2020, și-a propus să reia analiza asupra perspectivelor de dezvoltare a soluțiilor de captarea, transport, utilizare și stocare a emisiilor de carbon (CO₂) în România. Obiectivul general a fost accelerarea intervențiilor publice în vederea demarării unui program național sau cel puțin a unor proiecte pilot de tip CCUS la nivel național.

5 idei de reținut

  1. Proiectele de tip CCUS sunt vitale pentru a atinge obiectivele de mediu asumate de România și UE
  2. Tehnologia CCUS este matură și în dezvoltare accelerată la nivel global
  3. Industria de petrol și gaze este excelent plasată pentru a stimula operațiunile de CCUS în România
  4. România are șansa să joace un rol regional în CCUS
  5. Este nevoie de sprijinul autorităților naționale și de integrarea eforturilor tuturor părților implicate

Grupul de lucru a fost organizat cu sprijinul Federației Patronale Petrol și Gaze – FPPG și a reunit 8 experți, într-o conversație moderată de Gabriel Avăcăriței, redactor șef Energynomics; acest White Paper sintetizează ideile exprimate în Grupul de lucru.

AFLAȚI MAI MULTE DESPRE GRUPURILE DE LUCRU ENERGYNOMICS!

La nivelul Federației Patronale Petrol și Gaze – FPPG există un task-force intitulat “Green Deal și fonduri europene”, care are ca obiectiv monitorizarea și analiza tematicilor relevante din această perspectivă, precum și formularea unor elemente cheie de lucru la nivelul Federației. Scopul asumat este ca acțiunile membrilor FPPG să se subsumeze priorităților europene așa cum sunt formulate în documentele oficiale ale UE, inclusiv pentru afirmarea unor poziții publice privire la modul în care industria din România ar trebui să se alinieze politicilor UE.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *