Acasă » Petrol și Gaze » Roland Berger: Preţul petrolului va rămâne în jurul valorii de 50 de dolari pe baril

Roland Berger: Preţul petrolului va rămâne în jurul valorii de 50 de dolari pe baril

5 iunie 2017
Consumatori
energynomics

Aproape toate ţările producătoare de petrol au supraestimat preţul prognozat pentru 2016. Anul trecut, cele trei ţări producătoare de petrol cu acurateţea cea mai ridicată au prognozat un nivel mediu de circa 49 de dolari pe baril, însă preţul a fost de doar 43 de dolari pe baril. Prognozele sunt importante pentru ţările producătoare de petrol întrucât reprezintă baza definirii bugetelor naţionale. Este de reţinut faptul că prognozele celor trei institute majore, Bursa de Mărfuri de la New York (NYMEX), Administraţia pentru Informații în Energie din Statele Unite (EIA) şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) îşi îmbunătăţesc acurateţea. Începând cu 2012, aceste organizaţii au avut cele mai mici marje de eroare, arată studiul „Evoluţia preţului petrolului: Cine emite cele mai bune prognoze?” publicat de compania de consultanţă Roland Berger. Începând cu anul 2007 compania a analizat prognozele celor mai mari ţări producătoare de petrol şi institute.

„Atât institutele, cât şi ţările producătoare de petrol se aşteaptă ca preţul ţiţeiului să crească în 2017”, sumarizează Arnoud van der Slot, Partener în cadrul biroului Roland Berger din Amsterdam. „O supraproducţie permanentă a menţinut preţul petrolului la valori reduse după anul 2014.”

Instituţiile continuă să aibă performanţe de prognoză mai bune

Prognozele asupra preţului petrolului emise de NYMEX, EIA şi OECD indică o creştere mai mică a preţului decât aşteptările ţărilor producătoare de petrol. Încă din 2009, aceste prognoze au fost mai precise decât cele ale ţărilor producătoare de petrol, în timp ce înainte situaţia era inversă. Cele mai precise prognoze ale ţărilor producătoare de petrol s-au încadrat într-o marjă de eroare de 20%, în timp ce Iran şi Kuwait au înregistrat eroare de sub 1%.

Codruţ Pascu, Managing Partner în cadrul Roland Berger explică: „În urma creşterii semnificative a producţiei din Statele Unite, influenţa ţărilor producătoare de petrol asupra preţului s-a diminuat. Conform analizei noastre, după anul 2010 prognozele ţărilor producătoare de petrol au devenit mai puţin precise în comparaţie cu institutele.”

În bugetele lor pentru anul 2017, ţările producătoare de petrol au anticipat un preţ al ţiţeiului între 42 şi 72 de dolari pe baril (cu o medie de circa 55 de dolari pe baril), în timp ce institutele au previzionat un preţ în intervalul 41-55 de dolari pe baril (echivalând cu un preţ mediu de doar 50 de dolari pe baril).

Dinamica pieţelor este în schimbare

Situaţia curentă este similară cu cea înregistrată în anul 1986. Şi atunci preţul petrolului era scăzut şi, de asemenea, era rezultatul unei supraproducţii. Astăzi vedem cote de piaţă în creştere pentru Rusia şi Orientul Mijlociu, dar şi costuri în scădere în producţia de petrol americană. Posibilitatea că preţul petrolului să rămână într-un interval relativ scăzut pentru o perioada mult mai mare de timp este în creştere. Acordul OPEC din noiembrie 2016 de a limita producţia pentru a permite creşterea preţului poate fi uşor anulată de creşterea producţiei în Statele Unite.

În acest moment, preţul petrolului fluctuează în jurul valorii de 50 de dolari, în concordanţă cu valorile prognozate de către instituţii. Conform lui Szabolcs Nemeş, Principal în biroul Roland Berger din Bucureşti, în contextul acestor preţuri prognozate ale petrolului, consumul de carburanţi pe piaţă locală este aşteptat să crească. „Această tendinţă este susţinută de continuarea creşterii ratei de motorizare şi a distanţelor medii parcurse, pe fondul unor venituri mai ridicate în rândul consumatorilor. Îmbunătăţirea eficienţei combustibililor este de asemenea aşteptată să influenţeze consumul de carburanţi, însă cel mai probabil va putea doar diminua uşor tendinţa de creştere.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *