Acasă » Petrol și Gaze » OMV şi Gazprom vor terminal de Gaze Naturale Lichefiate pe coasta rusească a Mării Negre

OMV şi Gazprom vor terminal de Gaze Naturale Lichefiate pe coasta rusească a Mării Negre

5 iunie 2017
Petrol și Gaze
energynomics

Grupul energetic austriac OMV şi grupul rus Gazprom au semnat vineri o serie de documente pentru a-şi dezvolta parteneriatul strategic, inclusiv printr-un mic terminal de Gaze Naturale Lichefiate (GNL) pe coasta rusească a Mării Negre, a anunţat acţionarul majoritar al OMV Petrom.

Potrivit OMV, la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, directorul general de la OMV, Rainer Seele şi directorul general de la Gazprom, Alexey Miller, au semnat un memorandum de înţelegere care precizează principiile unei potenţiale cooperări între Gazprom şi OMV în coordonarea activităţilor pentru dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor naturale necesare pentru furnizarea de gaze naturale în Europa Centrală şi de Sud-Est.

De asemenea, cele două companii au semnat un acord cadru pentru a colabora în sectorul GNL. Părţile intenţionează să coopereze întru-un proiect integrat pentru un terminal mic de producţie a GNL pe coasta rusească a Mării Negre, precum şi pentru transportul, marketingul şi vânzarea de GNL.

Luna trecută, ministrul adjunct al Energiei de la Moscova, Kirill Molodtsov, a declarat într-un interviu acordat TASS, că Rusia ar putea pune pe picioare propria producție de gaz natural lichefiat folosind tehnologii ruse, până în 2020-2022. „Aceasta ne-ar permite să producem GNL folosind tehnologii ruse, la un volum de cel puțin 5 milioane de tone pe an, indiferent de situația externă”, a spus el. „Practic, toate companiile europene de inginerie sunt interesate de cooperarea cu companiile rusești și ne așteptăm ca în acest an să înregistrăm progrese evidente privind localizarea producției și definirea condițiilor de acordare a licențelor”, a adăugat oficialul rus.

Anterior, în luna decembrie 2016, OMV şi grupul rus Gazprom au semnat un acord de bază privind schimbul unor active conform căruia Gazprom va primi o participaţie de 38,5% din acţiunile companiei OMV (NORGE) AS, o companie concentrată pe explorarea şi producţia de petrol în Norvegia. În schimb, OMV va primi o participaţie de 24,98% la un proiect destinat dezvoltării blocurilor 4 şi 5 ale formaţiunii Achimov, parte a zăcământului de petrol, gaz şi condensat Uregoy din Siberia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *