Tranzacția Steag – Hidroelectrica a fost aprobată, ar putea depăși 100 mil. euro

0

Bogdan Tudorache

Adunarea Generală a Acționarilor Hidroelectrica a aprobat luni tranzacția de cumpărare a 100% din acțiuni, respectiv părți sociale, deținute de Steag GmbH și Steag 2 Beteiligungs în societățile Crucea Wind Farm S.A. și Steag Energie Romania S.R.L. (perimetrul proiectului Arizona), a anunțat Hidroelectrica. Ținând cont de tranzacții similare, prețul plătit ar putea fi, doar pentru parcul eolian, de circa 100 de milioane de euro, au declarat, pentru energynomics.ro, surse din piață.

”Dacă ținem cont de tranzacția Vestas din 2019, unde prețul pentru 80% din parcul de 160 MW a fost de 136 de milioane de euro, o tranzacție similară, în cazul Hidroelectrica-Steag ar fi de circa 100 de milioane de euro”, a spus sursa citată.

”Tranzacția a fost efectuată la nivelul conducerii din Germania, toate informațiile legate de aceasta sunt confidențiale”, a declarat, pentru energynomics.ro, un oficial Steag. Declarația sa a fost întărită și de oficialii Hidroelectrica.

Dezvoltat de Steag și pus în funcțiune în anul 2014, Parcul Eolian Crucea este unul dintre cele mai moderne și mai bine întreținute parcuri eoliene terestre din România, având o capacitate instalată de 108 MW.

”Decizia luată astăzi de acționariat face ca Hidroelectrica să devină prima companie de stat care marchează un M&A reușit. Este un succes atât pentru statul român, cât și pentru societate, un moment care schimbă perspectivele și care demonstrează că atunci când există interes și implicare companiile românești din energie pot fi cel puțin la fel de competitive pe zona de dezvoltare ca și cele private.

Achiziția Parcului Eolian Crucea confirmă obiectivul pe care ni l-am asumat atunci când am pus pe masă strategia Hidroelectrica – acela de a diversifica portofoliul de producție al companiei și de a face energia verde o prioritate unică de dezvoltare”, a afirmat Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica.

”Rămânem în zona energiilor regenerabile prin tot ceea ce ne propunem și dorim ca Hidroelectrica să-și păstreze statutul de companie verde 100%.”

Steag și Hidroelectrica au semnat un acord privind vânzarea acțiunilor Steag în filialele românești Crucea Wind Farm și Steag Energie Romania către Hidroelectrica, în urma unui proces competitiv care a implicat atât ofertanți locali, cât și internaționali.

Share.

Lasă un comentariu