Acasă » Evenimente Trecute » Start în campania pentru eficiență energetică din țară! Am fost la Iași, ne pregătim pentru Cluj-Napoca!

Start în campania pentru eficiență energetică din țară! Am fost la Iași, ne pregătim pentru Cluj-Napoca!

16 martie 2018
Evenimente Trecute
energynomics

Conferința „Eficiență prin automatizare și stocarea energiei” organizată de energynomics.ro, miercuri, 14 martie, la Iași, a fost prima din campania de informare “Eficiență energetică pentru rezultate care contează” din acest an. Peste 50 de experți din Iași au participat la dezbaterile care au fost stimulate de șase vorbitori de marcă, reprezentanți ai Primăriei Iași, MET România Energy, Tractebel Engineering, ANRE, ABB România, ENEVO Group și Stratum Enclosures.

Viceprimarul municipiului Iași Radu Botez s-a referit la prioritățile municipalității în privința acțiunilor de creștere a eficienței energetice în serviciile publice – iluminat, termoficare, transporturi. “Vom începe cu școlile, unde avem două proiecte de îmbunătățire a eficienței energetice”, a precizat Radu Botez.

Nu este scump să instalezi sisteme care conduc la eficiență energetică

Andrei Bucur, Business Development Manager la MET România Energy, a prezentat cartierul inteligent Popasului Residence, un proiect din nordul Bucureștiului unde casele au fost dotate cu panouri fotovoltaice și cu un sistem de smart home, menit să ușureze viața utilizatorului și în același timp să eficientizeze consumul de energie al locuinței. “Panourile fotovoltaice garantează un aport semnificativ la încălzirea locuinței și un cost redus la factura de întreținere”, a explicat Andrei Bucur. Mai mult decât atât, MET a proiectat și implementat o conexiune între sistemul de încălzire și panourile fotovoltaice, astfel încât, pe timp de iarnă, sistemul de încălzire pornește pe aer condiționat și încălzește clădirea până când se consumă bateriile. Din acel moment, sistemul oprește alimentarea cu energie electrică și pornește sistemul pe bază de gaze naturale, în prezent mai ieftine decât energia electrică.

O asemenea investiție reprezintă mai puțin de 10% din investiția totală în construcția unei case noi, iar sistemele prezentate pot fi folosite și în clădiri existente, întrucât instalarea lor este minim invazivă, a precizat Andrei Bucur.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ANDREI BUCUR

În ceea ce privește stocarea energiei, merită să subliniem că soluțiile tehnologice sunt dezvoltate nu doar în străinătate. Există companii care produc în produc chiar în România sisteme de producere și stocare a energiei. “Nu doar alții au acces la tehnologie, nu doar alții au idei și fac investiții în acest sector”, a insistat Andrei Bucur, ca introducere pentru reprezentantul Stratum Enclosures.

Stații de încărcare a mașinilor electrice complet off-grid

Bogdan Cristian Cojocaru, Business Development Manager la Stratum Enclosures, a prezentat soluțiile personalizate pe care compania le poate oferi beneficiarilor. „Noi suntem un T-ESCO, adică un ESCO telecom, fiindcă producem energia în colaborări contractuale de tip SLA – service-level agreement. În sectorul telecom, SLA ajunge la 99,998%, adică un downtime [durată de nefuncționare, n.r.] de 10 minute pe an”, a explicat Bogdan Cristian Cojocaru. În general, Stratum Enclosures folosește energie regenerabilă (solar, prin panouri fotovoltaice) și generatoare de curent continuu ca sistem de rezervă. Sistemele sunt produse la fabrica din București, iar 99% din producție pleacă la export.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI BOGDAN CRISTIAN COJOCARU

Una dintre soluțiile expuse de reprezentantul Stratum Enclosures este o stație de încărcare a mașinilor electrice care poate funcționa complet autonom, în afara rețelei, ceea ce elimină costurile financiare și birocratice pentru branșamente, dar și impactul direct asupra sistemului energetic național. “Un sistem complet – care permite două încărcări simultan, panouri fotovoltaice, baterii și un generator de siguranță costă la 11.000 de euro. Dacă eliminați motorul pentru a folosi rețeaua ca back-up, se mai scad 2.000 de euro”, a precizat Cojocaru.

Inițiativa GEFF – un sistem complet nebirocratic destinat consumatorului final

Mark Velody, Project Manager – EBRD GEFF Romania / Tractebel Engineering a prezentat cele mai recente inițiative ale BERD în domeniul finanțării acțiunilor de eficiență energetică în România. “Ceea ce ne propunem este să transformăm o idee într-o investiție concretă având ca rezultat creșterea eficienței energetice, într-un mod simplu și nebirocratic”, a subliniat Mark Velody.

Dedicată sectorului rezidențial, inițiativa a pus la dispoziție 100 de milioane de euro prin intermediul a două bănci comerciale (Banca Transilvania și Unicredit), cu susținerea tehnică din partea Tractebel Engineering.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MARK VELODY

Prin intermediul băncilor asociate, persoanele fizice pot obține finanțare la costuri mai mici decât cele existente pe piață pentru îmbunătățirea performanțelor energetice ale locuințelor prin credite ipotecare, credite de consum și carduri de credit.

Mark Velody a prezentat condițiile de eligibilitate pentru creditele ipotecare în vederea îmbunătățirii performanțelor energetice ale clădirii, precum și platforma online unde sunt expuse tehnologii de vârf pentru încălzire, ventilare, iluminat, izolare, certificate de către expertul tehnic Tractebel Engineering drept eficiente energetic.

Pentru mai multe informații vizitați site-ul facilității sau contactați consultantul facilității (Tractebel Engineering) trimițând un e-mail sau folosind help-line 031 22 48 104.

Lipsă de implicare din partea autorităților publice locale

Irina Nicolau, reprezentând Departamentul pentru eficiență energetică din cadrul ANRE, a expus prevederile legislative privind eficiența energetică in industrie, în contextul cadrului european și național pentru politicile climatice și energetice. Domnia sa a insistat asupra programelor operaționale, subliniind că noua perspectivă financiară 2014-2020 prevede o nouă abordare în materie de programare strategică pentru politica de coeziune.

DESCARCĂ PREZENTAREA IRINEI NICOLAU

Discuția s-a concentrat, însă pe mijloacele de creștere a implicării autorităților municipale, care, cel mai adesea, nu realizează programe de îmbunătățire a eficienței energetice, deși au o obligație legală în acest sens. Mai mult, nici numirea câte unui manager energetic în localitățile cu o populație mai mare de 20.000 de locuitori nu avansează suficient de rapid. Irina Nicolau s-a referit la intenția Autorității de a susține introducerea în legislație a unor sancțiuni pentru municipalitățile care nu răspund apelurilor de implicare în planurile naționale de creștere a eficienței energetice.

Motoare electrice pentru eficiență energetică

În prezentarea domniei sale, Angela Mirea, Product Specialist Motoare si Generatoare, ABB România, a expus succint portofoliul ABB relevant din perspectiva eficienței energetice. Cu 135.000 angajați în 100 de țări, ABB este lider global pentru energetică și automatizări, oferind tehnologii inovatoare pentru clienți din sectorul de utilități, industrie, transporturi și infrastructură.

DESCARCĂ PREZENTAREA ANGELEI MIREA

Soluțiile prezentare de Angela Mirea au pus accent pe produse, sisteme și servicii pentru robotică industrială, dar mai ales pe motoarele electrice, în condițiile în care acestea consuma 28% din totalul de energie electrică la nivel global și sunt prezente în toate unitățile industriale, din toate sectoarele. Reprezentanta ABB a apreciat că sunt două metode de reducere a consumului de electricitate: folosirea unor motoare din clasele de eficiență superioare și utilizarea convertizoarelor. Doar 20% din motoarele electrice în exploatare folosesc convertizoare de frecvență, deși acestea pot reduce consumul cu 30, până la 50%. Abordarea beneficiarului trebuie să includă nu doar costul de achiziție, ci costul total, format din investiția inițială, costul de funcționare și costul de nefuncționare. “Este clar și ușor cuantificabil faptul că motoarele cu eficiență ridicată amortizează investiția pe termen lung. Există însă și un cost de nefuncționare, pentru că un motor defect înseamnă venituri pierdute. ABB se concentrează și pe aplicații pentru monitorizarea motoarelor astfel încât acest cost să fie evitat”, a precizat Angela Mirea.

La nivel industrial, modernizarea vine cu eficiență energetică

La rândul său, Alexandru Suciu, manager de proiect la ENEVO Group a prezentat portofoliul companiei, care contribuie la creștere eficienței energetice integrând echipamentele de bază, de protecție, de control, securitate și comunicații într-un sistem unitar care răspunde prompt la orice solicitări.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ALEXANDRU SUCIU

Alexandru Suciu a expus un număr impresionant de studii de caz din experiența Enevo Group – 35 de proiecte realizate în doi ani de zile, în România și Orientul Mijlociu, inclusiv trei centre de dispecerizare proiectate și implementate de experții companiei.

Au asistat la prezentări și au participat la discuții peste 50 de experți, reprezentanți de la: Q – Panouri solare, ABB România, ALD Automotive România, Apa Brașov, APAN Motors, Better Iași, BIBUS SES, CFR Iași, City ID & 3IDEI, CIVILIS – Grup de companii, Comoti, Dacia Renault, Delgaz Grid, EnergoBit, Enevo, ENGIE România, Facultatea de Instalații, GipEst Tehnic, Glacid, Hotel Unirea, INCD Turbomotoare COMOTI, MET România Energy, Miolk, Omcom, OMV Petrom Gas, Primăria Municipiului Iași, Tractebel Engineering, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iași, Uzinsider General Contractor, VSB Energie Verde România.

Evenimentul a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: ABB România, Enevo Group, MET România Energy, Ridgid Emerson, Schneider Electric România, Stratum Enclosures, Tractebel Engineering.

Ca urmare a inițiativei reușite din 2017, energynomics.ro organizează a doua campanie media pentru eficiență energetică în țară! Campania se va desfășura în limba română, sub titlul “Eficiență energetică pentru rezultate care contează“ – un nume care aliniază concepte, informații și soluții menite să promoveze eficiența energetică în rândul publicului țintă.

Aceasta este o campanie cu scopul de informare și educare a factorilor de decizie din autoritățile publice și din companii – de la start-up-uri și IMM-uri la întreprinderile cele mai mari. Obiectivul asumat este să influențăm pozitiv atitudinea și comportamentul acestora cu privire la necesitatea și beneficiile aplicării auditurilor energetice, cu exemple de acțiuni și tehnologii pentru creșterea eficienței energetice.

Participare

Accesul la conferință este deschis tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza confirmării de participare transmise de energynomics.ro. Ne poți scrie la office @ energynomics.ro pentru a solicita o invitație!

În intervalul martie-noiembrie 2018 am programat șase conferințe cu scopul de a sublinia necesitatea și beneficiile implementării auditurilor energetice, cu exemple de acțiuni și tehnologii pentru creșterea eficienței energetice.

Conferințele anului 2018 în cadrul campaniei de comunicare “Eficiență energetică pentru rezultate care contează

  • 26 aprilie, Cluj-Napoca
  • 17 mai, Timișoara
  • 3 iulie, Constanța
  • 17 octombrie, Craiova
  • 14 noiembrie, Oradea
Tematică
  • Servicii energetice: Prevederile legale și soluții pentru stimularea pieței serviciilor energetice, echilibrare și flexibilitate energetică
  • Informarea consumatorilor – aspect vital în promovarea eficienței energetice
  • Centrale termice și încălzire: evaluarea potențialului de creștere a eficienței în cogenerare și încălzire centralizată
  • Obligații, audituri și monitorizare: opțiuni de implementare și probleme privind monitorizarea
  • Planuri de acțiune naționale pentru eficiență energetică – mobilitatea electrică, inițiative locale

2 comentarii la „Start în campania pentru eficiență energetică din țară! Am fost la Iași, ne pregătim pentru Cluj-Napoca!”

  1. Pingback: Eficiența energetică – bune practici și servicii disponibile

  2. Pingback: Oradea: soluții mature și noi promisiuni de eficiență energetică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *