Protestul continuă la mina Lupeni, sindicatele se plâng de lipsă de lichidități

0

Zeci de mineri de la exploatarea minieră Lupeni, din Valea Jiului, continuă protestul spontan început ieri și refuză să iasă din subteran, conform Radio România Actualități. Ei sunt nemulţumiţi de întârzierea de aproape 10 zile cu care ar urma să-şi primească salariile, deși sindicatul Muntele a semnat un protocol în acest sens cu administrația complexului energetic Hunedoara.

„Circa 80 de mineri au rămas blocaţi în subteran, la Lupeni, în timp ce în prezent, activitatea din celelalte mine se desfăşoară în condiţii normale. Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme financiare, nu sunt lichidităţi, însă potrivit protocolului semnat de reprezentanţii Guvernului în teritoriu şi de cei ai Sindicatului Muntele, oamenii îşi vor primi drepturile salariale în 26 februarie”, a declarat, pentru adevarul.ro, Cristian Roşu, administratorul special de la Complexul Energetic Hunedoara.

La mina Lupeni s-au deplasat Cristian Roşu şi directorul general Samuel Dioane, pentru a-i convinge pe mineri să renunţe la protestul din subteran.

Pe de altă parte, liderii sindicali ai minerilor se vor reuni pentru a identifica pârghiile legale prin care procesul de acordare a salariilor ar putea fi grăbit. Activitatea la celelalte mine din Valea Jiului se desfăşura, azi dimineață, în condiţii normale, dar muncitorii de la Termocentrala Mintia, care funcționează cu huila din Valea Jiului, avertiza că unitatea ar putea fi oprită din lipsa cărbunelui, pentru că nu există stocuri de iarnă.

Salariile minerilor din Valea Jiului ar fi trebuit achitate în data de 15 a lunii, însă conducerea CEH a anunţat că acestea vor fi plătite până în data de 26 februarie.

Societatea a rămas fără jumătate din fondurile necesare pentru salarii, în condiţiile în care de la 1 ianuarie CEH nu mai beneficiază de sumele de bani provenite din serviciile de sistem şi de ajutorul de stat pentru Mina Lonea.

Share.

Lasă un comentariu