Proiectul smart grid CARMEN, care ar putea conecta Ungaria, România și Republica Moldova, pe lista priorităților CE

0

Un proiect de modernizare amplă a rețelei electrice din nordul României a fost inclus de Comisia Europeană pe a cincea listă de propuneri de proiecte de interes comun (PCI). Dacă va fi și aprobat, va beneficia de finanțare directă de la Bruxelles, din fonduri nerambursabile. Proiectul smart grid va conecta și mai bine rețele din Ungaria, România și Republica Moldova și, printre altele, va permite o integrare mai mare a producătorilor din surse regenerabile, conform e-nergia.ro.

Proiectul CARMEN (Carpathian Modernized Energy Network) apare pe ultima listă PCI a Comisiei Europene, potrivit datelor comunicate de Executivul Comunitar. Promotorul proiectului este E.ON, compania germană care administrează una dintre opt zone de rețea ale rețelei electrice de distribuție din România, cea din Moldova. La el mai participă Transelectrica, operatorul rețelei naționale de transport a energiei și MAVIR, operatorul rețelei de transport din Ungaria, echivalentul Transelectrica.

Proiectele de pe listele PCI, odată aprobate, primesc finanțare directă de la Comisia Europeană. CARMEN poate avea șanse mari, în condițiile în care pe actuala listă PCI sunt doar cinci proiecte

Proiectul acoperă rețeaua electrică din 6 județe din regiunea de nord-est a României dar vizează și dezvoltarea rețelei (smart, comunicații) pe relația România-Ungaria (unde există solicitări crescute de de conectare la rețea a surselor regenerabile) și România-Republica Moldova.

Share.

Lasă un comentariu