Politica pune finalmente capăt OPEC: Qatar va părăsi organizația

0

Qatar a declarat că va părăsi OPEC luna viitoare, un exemplu rar al rezultatului politicii toxice din Orientul Mijlociu, care destramă un grup care a rezistat de decenii, trecând prin războaie și sancțiuni, scrie Bloomberg.

Qatar, membră din 1961, se va concentra asupra producției sale de gaze naturale lichefiate, a declarat ministrul Energiei, Saad Sherida Al-Kaabi. El nu a menționat contextul politic al deciziei: relații dificile cu Arabia Saudită, care a impus la o blocadă împotriva sa din 2017; și un atac oratoric al președintelui american Donald Trump împotriva organizației.

“Simbolismul este profund”, a declarat Helima Croft, Analist Mărfuri la RBC Capital Markets, fost membru CIA. “Având în vedere concentrarea pe GNL, aceasta nu ar trebui să fie incompatibilă cu calitatea de membru al OPEC, însă mișcarea va conduce invariabil pe mulți spre a concluziona că diviziunile geopolitice au devenit prea greu de rezolvat”.

Un purtător de cuvânt al organizației a refuzat să comenteze, potrivit Bloomberg.

Qatar este cel de-al 11-lea cel mai mare producător de petrol din OPEC, reprezentând mai puțin de 2% din producția totală, astfel că plecarea sa nu poate avea un impact semnificativ asupra discuțiilor din această săptămână, purtate în jurul reducerii producției, inclusiv cu Rusia. Cu toate acestea, mișcarea stabilește un precedent îngrijorător pentru un grup care se mândrește că pune interesele economice comune deasupra politicii externe.

Share.

Lasă un comentariu