Acasă » Petrol și Gaze » OPEC se va reuni înaintea întâlnirii programate cu aliaţii săi, barilul depăşeşte 80 USD

OPEC se va reuni înaintea întâlnirii programate cu aliaţii săi, barilul depăşeşte 80 USD

28 noiembrie 2023
Explorare și producție
energynomics

OPEC va avea joi la ora 10:00 GMT o întâlnire online, înaintea reuniunii OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) din aceeaşi zi, la care urmează să fie discutat nivelul producţiei de ţiţei în 2024, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Prima întâlnire se va axa mai degrabă pe chestiuni interne decât pe situaţia de pe piaţa petrolului,  conform Agerpres.

Reuniunea ministerială a ţărilor din alianţa OPEC+, prevăzută iniţial a avea loc în 26 noiembrie, la Viena, a fost reprogramată pentru data de 30 noiembrie, a anunţat OPEC fără a oferi un motiv pentru această amânare. La această întâlnire se aşteaptă ca cele 13 state membre OPEC, în frunte cu Arabia Saudită, şi cele zece ţări partenere, în frunte cu Rusia, să discute noi modificări la un acord care a limitat deja oferta mondială de ţiţei.

Marţi, preţul barilului de petrol a crescut, o furtună puternică ducând la scăderea producţiei de ţiţei din Kazahstan. În jurul orei 11:30 GMT, cotaţia barilului de ţiţei Brent era în creştere cu 0,70 dolari, sau 1%, până la 80,77 dolari per baril, în timp ce cotaţiile futures pentru barilul de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) erau în creştere cu 0,76 dolari, sau 1%, până la 75,62 dolari.

Atât cotaţia ţiţeiului Brent cât şi a petrolului WTI au scăzut recent, presate de creşterea livrărilor şi îngrijorările cu privire la cerere şi o potenţială încetinire economică.

Pentru a susţine preţurile, OPEC şi aliaţii vor trebui nu doar să prelungească, dar şi să extindă reducerile de producţie, a apreciat John Evans, broker la PVM.

Însă, chiar dacă ţările din OPEC+ vor prelungi reducerile de producţie şi în anul următor, piaţa petrolieră mondială va înregistra un uşor surplus în 2024, a apreciat anterior directorul diviziei de pieţe petroliere de la Agenţia Internaţională a Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *