Petru Rușet, Siemens: Putem asigura oricând trecerea la hidrogen

0

Discuția despre taxonomie este extrem de importantă. Sunt negocieri intense, care durează de câteva luni la Bruxelles, iar câțiva pași extrem de importanți au fost făcuți pentru a permite gazului să devină combustibil de tranziție – iar asta este șansa României, afirmă Petru Rușet, Managing Director Siemens Energy România.

”Cred că asta e șansa României. Avem o rezervă considerabilă la Marea Neagră și una pe care o exploatăm onshore și care vor ajuta sectorul energetic să poată să treacă peste această perioadă de tranziție”, a spus Petru Rușet, în cadrul conferinței “Decarbonarea: Cât de repede? În ce direcție?”, organizate de Energynomics. Foarte importante în taxonomie, proiectele pe gaz ar putea intra sub umbrela finanțărilor europene, însă emisiile sunt gândite pentru întreaga perioadă de viață a unui proiect – adică 10-15 ani. ”Este clar că la jumătatea perioadei de operare a unei centrale pe gaze se poate interveni cu hidrogen și astfel pot scădea emisiile. Din această perspectivă, toate turbinele pe care noi le oferim în portofoliu pot să utilizeze hidrogen, în proporție de 20-100%. Vorbim de turbine care pot asigura o tranziție energetică pe capacități mari și foarte mari. Aceste soluții vor avea mari șanse dacă Parlamentul European va reuși să stabilească criteriile de taxonomie la 250 gCO2/kWh, dacă nu chiar la 350gCO2/kWh”, a mai spus Petru Rușet.

Siemens Energy este deja implicată într-un proiect european, a mai adăugat Rușet. ”Siemens Energy este într-un consorțiu cu Verbund și Hidroelectrica pentru producția de hidrogen verde. Sperăm că proiectul Green Hydrogen @ Blue Danube va pune România pe hartă”, a afirmat el.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu