Acasă » Interes general » Guvern suplu, fără un minister al Energiei; eliminarea prevederilor din OUG 114/2018

Guvern suplu, fără un minister al Energiei; eliminarea prevederilor din OUG 114/2018

13 octombrie 2019
Dezvoltare profesională
energynomics

Peste week-end, presa a speculat cu privire la structura și componența viitorului guvern al României, așa cum ar putea fi propus de președintele PNL Ludovic Orban. Acesta a insistat în ultimele săptămâni că viitorul executiv ar trebui să fi alcătuit din maxim 17 ministere, ceea ce impune ca unele dintre cele actuale să fie comasate, iar altele vor fi desființate.

Hotnews.ro citează surse din interiorul Partidului Național Liberal, potrivit cărora Ministerul Energiei ar urma să fie încorporat în Ministerul Economiei, împreună cu Ministerul Turismului și Ministerul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat. Măsura ar impune transferul către Ministerul Finanțelor al acțiunilor deținute de stat la monopolurile de transport al energiei electrice – Transelectrica și al gazelor naturale – Transgaz.

Ministerul Mediului ar urma să includă și Ministerul Apelor și Pădurilor. În structura apărută în public apare în continuare Ministerul Comunicațiilor.

Cel mai probabil informațiile care apar “pe surse” în aceste zile au rolul de a testa reacția publică față de intențiile viitorului premier. O primă reacție, venită din partea fostului șef al Departamentului pentru Energie Răzvan Nicolescu, este extrem de critică. “Sper ca aceste zvonuri privind dispariția Ministerului Energiei să nu se adeverească! Ultimul lucru de care sectorul energetic are nevoie este dispariția ministerului. Ar fi o mare greșeală ca acest lucru să se întâmple. Ar putea fi chiar lovitura fatală”, a scris Răzvan Nicolescu pe Facebook.

Ca posibili titulari de portofoliu sunt vehiculate două nume: Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei de Industrii de la Cameră, și Dan Vîlceanu, deputat, de asemenea. Într-un articol publicat de profit.ro, Adi Moșoianu amintește că din decembrie 2012, în cadrul Ministerului Economiei funcționa un Departament al Energiei, pentru ca din 2013 să devină minister de sine stătător. Ministerul Energiei a avut 5 titulari în cinci ani (C. Niță, A. Gerea, V. Grigorescu, T. Petcu, A. Anton) și funcționează cu circa 300 de angajați.

Prioritățile guvernului PNL

  • Desemnarea unui comisar european credibil și profesionist
  • Desființarea Secției speciale de investigare a magistraților
  • Numirea procurorilor-șefi ai parchetelor centrale
  • Abrogarea măsurilor cu impact negativ din OUG 114/2018
  • Un buget axat pe investiții, stoparea risipei de bani și evitarea deficitului bugetar
  • Eliminarea pensiilor speciale
  • Desființarea PNDL
  • Alegeri locale în două tururi
  • Anularea recursului compensatoriu
  • Respingerea modificărilor la Codul Penal și Codul de Procedură Penală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *