ANRE construieşte o platformă cu toţi consumatorii de energie şi gaze

0

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) îşi construieşte o platformă care să funcţioneze ca o bază de date cu toţi consumatorii de electricitate şi gaze şi cu toate contractele de furnizare şi distribuţie, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele instituţiei.

“Vom face o platformă care va fi o bază de date cu absolut toţi consumatorii din România. Ideea a pornit de la o discuţie prin care ne-am propus să simplificăm procesul de schimbare a furnizorului”, a spus Bege, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, proiectul este derulat prin Programul Operaţional de Capacitate Administrativă cu o finanţare de aproape 20 de milioane de lei şi este realizat în colaborare cu toţi operatori din piaţă şi cu ACUE.

“Această platformă ce o să facă: în primul rând o să fie o bază de date cu absolut toţi consumatorii de gaze şi energie electrică din România şi ne propunem ca începând de anul viitor, când proiectul trebuie să fie finalizat, tot ce înseamnă administrare de contracte de furnizare şi contracte de distribuţie să se facă obligatoriu pe această platformă. Vor fi integrate şi comparatoarele noastre de preţuri de gaze şi energie electrică”, a spus Nagy-Bege.

El a arătat că principalul scop va fi gestionarea din spate a contractelor de furnizare şi distribuţie şi relaţia dintre aceste companii în cazul în care se face o schimbare a furnizorului.

“Vom permite accesul la această platformă şi consumatorilor. Plecând de la comparatorul de oferte-tip, consumatorul poate iniţia procesul de schimbare”, a continuat vicepreşedintele ANRE.

În total, în România sunt 9 milioane de consumatori de energie electrică şi 4 milioane de gaze, casnici şi non-casnici.

Share.

Lasă un comentariu