Acordul dintre SUA și Polonia privind GNL va reduce dependența Europei de Rusia: Perry

0

Secretarul de stat al SUA a salutat acordul de 24 de ani pentru livrarea gazului natural lichefiat (GNL) în Polonia, ca un semnal pentru Europa privind asigurarea securității energetice și reducerea dependenței de resursele rusești.

Acordul, cel de-al doilea multianual încheiat cu o firmă americană în ultimele două luni, vine pe fondul dorinței Varșoviei de a-și diversifica aprovizionarea cu gaze, în efortul de a se desprinde de dependența sa față de Rusia, pe fondul tensiunilor cu Moscova, potrivit Euractiv.com.

“Acesta este un semnal din întreaga Europă că astfel se poate dezvolta viitorul dvs. energetic, securitatea țării, diversitatea aprovizionării – aceasta este o zi minunată pentru Europa”, a declarat secretarul american pentru energie, Rick Perry, la ceremonia de semnare la Varșovia, la care a participat și președintele polonez Andrzej Duda.

Polonia, care ia în prezent aproximativ două treimi din gazul său de la Gazprom, va importa, de asemenea, gaze din Norvegia și Qatar.

Compania de gaze de stat PGNiG a declarat că a încheiat o tranzacție pe 24 de ani, în două tranșe, pentru livrări de GNL de la Cheniere Marketing International din Texas, în valoare totală de 40,95 miliarde de metri cubi de gaz natural după regazificare.

“Această înțelegere va oferi Poloniei securitate energetică”, a declarat Duda, adăugând că acordul reflectă “un adevărat parteneriat transatlantic”.

Acordul cu firma americană va intra în vigoare în 2019, cu trei ani înainte de încheierea contractului actual al Varșoviei cu Gazprom, pentru 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.

Share.

Lasă un comentariu