Acasă » Termo » Industria oțelului modelează piața de carbon din UE în avantajul său

Industria oțelului modelează piața de carbon din UE în avantajul său

12 noiembrie 2018
Cogenerare
energynomics

Prin autorizarea industriei siderurgice de a arde gazele de furnal până în 2026, Comisia Europeană s-a retras din poziția anterioară. În ultima sa propunere privind alocarea cotelor de CO2 pentru industrie după 2020, executivul european a propus acordarea de cote gratuite furnalelor care ard gazele generate de arderea cărbunelui și a cocsului, conform EURACTIV Franța.

După cum se menționează în document (pagina 24), emisiile provenite din ardere vor trebui reduse începând cu anul 2026, când fabricile de oțel vor trebui să aibă cote de carbon pentru a continua acest lucru.

Aceasta este o decizie care contravine Acordului de la Paris și este rezultatul unui lobby brutal din partea sectorului siderurgic pe lângă statele membre ale UE și cu Comisia Europeană.

„A fost inițial un subiect tehnic, a devenit foarte politic. Germania și Belgia s-au mobilizat și guvernul lui Juncker a decis în cele din urmă în favoarea industriei”, a spus o sursă apropiată discuțiilor.

Fiind adoptată cu un an în urmă, nu însă fără dificultăți, reforma pieței europene a carbonului a adus rezultate din punct de vedere al creșterii prețurilor. Având la o valoare de 7 EUR pe tonă în urmă cu un an, CO2 este acum procesat la 16 EUR, deoarece perspectiva unei reduceri semnificative a numărului de cote în circulație a încurajat industria să le cumpere, mișcare care la rândul ei a împins în sus prețurile.

Directiva trebuie interpretată acum prin acte anexe, care sunt elaborate de Comisia Europeană și apoi prezentate Parlamentului European și Consiliului European spre aprobare.

Documentul privind modul de alocare a cotelor nu conține surprize majore pentru celelalte sectoare și cele 11 000 de situri industriale în cauză, ceea ce ar putea încuraja Parlamentul European să o aprobe. Dacă este votat împotriva, toate lucrările de negociere ar trebui să înceapă.

Un pas înapoi care nu va ajuta climatul

Inițial, Comisia a dorit să întrerupă alocarea de cote gratuite pentru emisiile de CO2 rezultate din „arderea” gazelor în furnale din 2021.

Într-adevăr, practica arderii, care a fost deja interzisă sau este strict reglementată în majoritatea industriilor europene – cum ar fi rafinăriile sau extracția petrolului – este foarte dăunătoare. Amestecul carbonului cu cocsul și minereul de fier ars la o temperatură ridicată produce de două ori cantitatea de CO2 față de cărbune. Mai mult, particulele emise contribuie puternic la poluarea aerului.

Majoritatea furnalelor europene au stabilit deja soluții, iar arderea poate fi evitată prin reciclarea gazului în circuitele de încălzire sau prin generarea de energie electrică.

„Prin acordarea de cote gratuite emitenților de gaze cu poluare ridicată, nu ajutăm climatul! Este atât ineficient, cât și rău pentru calitatea aerului „, a declarat Femke de Jong, directorul politicii de la Carbon Market Watch.

Un cadou de 120 de milioane de euro pe an pentru industrie

Volumul de energie care ar fi putut fi economisit prin interzicerea arderii în acest sector reprezintă energia electrică consumată de un milion de oameni într-un an. Suma totală este de aproximativ 6 milioane de cote, sau 120 de milioane EUR pe an.

Acești bani vor ateriza în buzunarele producătorilor de oțel, mai degrabă decât cei ai statului. Inițial, Comisia dorea să liciteze aceste cote, iar veniturile din aceste vânzări să fie, teoretic, alocate tranziției în domeniul energiei.

ArcelorMittal în control?

Din circa 30 de furnale active din Europa, doar două sau trei în Europa de Est nu dispun de o instalație care să evite arderea. Cu toate acestea, celelalte, ocazional, trebuie să ardă gazele. Este cazul Franței, la instalațiile ArcelorMittal din Fos-sur-Mer și Dunkirk.

Dar alocarea acestor cote către instalațiile cele mai poluante crește automat numărul total de cote acordate industriei siderurgice, care se bazează în mare măsură pe cotele acordate gratuit. Aceasta înseamnă că sectorul va beneficia de un număr confortabil de cote de carbon până în 2026.

„Întrebarea reală este motivul pentru care Comisia Europeană se înclină la voința acestui sector, ceea ce a fost deja cazul în perioada 2014-2020. Decizia a fost luată la cabinetul lui Juncker, iar ArcelorMittal își are sediul la Luxemburg. Acest lucru ridică întrebări”, a declarat de Jong.

ArcelorMittal are o experiență considerabilă în gestionarea optimă a cotelor de emisii de carbon. A vândut aproape 500 de milioane de cote de la crearea pieței carbonului în 2005.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *