Acasă » Electricitate » Rețeaua energetică din Ucraina beneficiază de ajutor din străinătate, inclusiv din România

Rețeaua energetică din Ucraina beneficiază de ajutor din străinătate, inclusiv din România

25 martie 2024
Electricitate
energynomics

Rețeaua energetică ucraineană primeşte asistență în regim de urgență din Polonia, România şi Slovacia, după ce un val de atacuri aeriene ruseşti au afectat facilitățile energetice şi au lăsat fără curent peste un milion de persoane, a anunțat operatorul rețelei de electricitate din Ucraina, Ukrenergo, transmite Reuters.

Operatorul rețelei de transport a energiei electrice din Polonia (PSE) ajută omologul din Ucraina prin furnizarea unei cantități de energie electrică 300 de Megawați între orele 06.00 GMT – 11.00 GMT, a precizat PSE, citată de Agerpres.

„Ulterior, livrările vor depinde de necesitățile din sistemul nostru şi capacitatea noastră de a-i ajuta”, a precizat purtătorul de cuvânt de la PSE, Maciej Wapinski.

Uniunea Europeană şi Ucraina şi-au legat rețelele de electricitate în luna martie 2022, la scurt timp după ce a început invazia rusească, ceea ce îi permite Ucrainei să primească electricitate în regim de urgență din Europa, în cazul în care atacurile militare provoacă pagube facilităților ucrainene.

Rusia a lansat circa 90 de rachete şi 60 de drone explozive asupra Ucrainei în cursul nopții de joi spre vineri, a anunțat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, acesta fiind unul dintre cele mai masive atacuri ruseşti din ultimele luni.

Ministrul ucrainean al energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că acesta a fost cel mai mare atac asupra infrastructurii energetice a Ucrainei din ultima vreme. „Scopul nu este doar de a avaria, ci de a încerca din nou, la fel ca anul trecut, să provoace o defecțiune pe scară largă a sistemului energetic al țării”, a scris el pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *