Acasă » Petrol și Gaze » Republica Moldova majorează ajutoarele pentru facturile populației

Republica Moldova majorează ajutoarele pentru facturile populației

18 ianuarie 2022
Consumatori
Energynomics

Președintele moldovean Maia Sandu a declarat luni că a discutat cu membrii Guvernului suplimentarea ajutoarelor financiare pentru populației, pe fondul măririi facturilor energetice.

„Am discutat cu colegii din Parlament şi Guvern despre facturile mari la agentul termic şi la gaze, care sunt o consecinţă a creşterii continue a preţului la gazele naturale pe piaţa europeană. Am stabilit că este nevoie de măsuri suplimentare de ajutorare a consumatorilor pentru achitarea agentului termic. Am solicitat Guvernului să identifice, în următoarele zile, soluţii pentru a mări compensaţiile pentru energia termică, iar în cazul în care va creşte tariful la gazele naturale – să fie crescute şi compensaţiile pentru gaze”, susține Maia Sandu, în cadrul unui comunicat citat de G4Media.

În prezent, autoritățile din Republica Moldova oferă compensații pentru primii 50 de metri cubi consumați sunt achitați câte 6,8 lei moldovenești. Următorii 100 de metri cubi costă câte 7,9 lei, iar consumul de peste 100 metri cubi este achitat la tariful integral de 11,08 lei moldovenești (circa 2,8 RON).

Moldovagaz a semnat pe 30 octombrie 2021 un contract cu Gazprom o prelungire a contractului de furnizare de gaze din 2007. Prețul nu este unul fix, ci depinde de o formulă care ia în calcul 70% din preţul produselor petroliere şi 30% din cel al gazelor naturale de pe piața Spot, dar și alte componente care nu sunt divulgate din motive de „secret comercial” al acordului.

Republica Moldova a plătit circa 450 de dolari pentru mia de metri cubi în noiembrie, 550 de dolari în decembrie 2021 și va plăti 646 de dolari per mia de metri cubi de gaze de la Gazprom pentru luna ianuarie 2022.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *