Acasă » Petrol și Gaze » Republica Moldova intră în stare de urgență, combustibilii se scumpesc

Republica Moldova intră în stare de urgență, combustibilii se scumpesc

24 februarie 2022
Consumatori
Bogdan Tudorache

Republica Moldova intră în stare de urgență, a anunțat joi președintele Maia Sandu, care a cerut în dimineața zilei Parlamentului să valideze decizia. Pe fondul conflictului din Ucraina, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a Republicii Moldova a majorat prețurile combustibililor la pompă, care au ajuns la noi niveluri-record, potrivit presei locale. Potrivit ANRE-M, prețurile la benzină și motorină au crescut, pe 24 februarie și vor crește și pe 25 februarie. Astfel, un litru de benzină va costa vineri 24,34 lei moldovenești (1,22 euro, +0,04 față de ziua anterioară), iar cel de motorină va costa 21,03 lei moldovenești (1,05 euro, +0,02%). Totodată, leul moldovenesc s-a apreciat slab în raport cu euro și dolarul.

”În această dimineață Rusia a lansat atacuri asupra țării vecine, încălcând flagrant legile internaționale. Am cerut Parlamentului să declare stare de urgență și am convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării”, a anunțat președintele Maia Sandu.

Ea le-a cerut cetățenilor Republicii Moldova aflați în Ucraina să se întoarcă acasă, precizând că se așteaptă o creștere a traficului la punctele de frontieră, iar Republica Moldova este pregătită să primească câteva zeci de mii de refugiați.

„Instituțiile noastre instalează centre de informare. Suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de oameni. Avem pregătite mai multe scenarii dacă vom avea un flux mai mare de refugiați. În acest context solicit cetățenilor să fim înțelegători”, a mai spus șefa statului.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *