Acasă » Electricitate » Renovatio va instala 242 de stații de încărcare, primește un grant de 9,5 mil. euro

Renovatio va instala 242 de stații de încărcare, primește un grant de 9,5 mil. euro

14 iulie 2023
Electricitate
energynomics

Cea mai vastă rețea de stații de încărcare a maşinilor electrice din România, Renovatio e-charge, primeşte un grant de 9,5 milioane de euro de la Uniunea Europeană (UE) pentru construcția pe plan național a unui număr de 242 de noi astfel puncte de mare putere.

Astfel, Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură şi Mediu (CINEA) a semnat, recent, acordurile de finanțare cu membrii Consorțiului Expand-E (EXpanding Performance and Network Density – Electric), din care face parte şi Renovatio e-charge.

“Consorțiul Expand-E instalează în perioada iunie 2022 – iunie 2025, în peste 450 de locații, din 22 de state membre UE, un total de 2.100 de puncte de încărcare (150 – 350kW), destinate vehiculelor electrice uşoare şi grele de transport marfă. UE finanțează acest proiect prin acordarea unui grant în valoare totală de 70 de milioane de euro, din care 9,5 milioane de euro revin României”, a declarat Alexandru Teodorescu, managing partner al Renovatio e-charge.

În cadrul proiectului european Expand-E, Renovatio e-charge va instala 222 de puncte de încărcare de mare putere, de minimum 150 kW, dedicate vehiculelor electrice uşoare, precum şi 20 de puncte de încărcare, cu o putere de cel puțin 350 kW, destinate vehiculelor electrice de transport greu (camioane, autobuze şi autocare), în 53 de locuri, de-a lungul coridoarelor principale ale rețelei TEN-T din România.

Toate stațiile de încărcare vor fi publice, accesibile 24/7, interconectate cu ceilalți membri ai proiectului, precum şi cu alți operatori de servicii de mobilitate, prin intermediul soluțiilor de roaming. De asemenea, toate stațiile vor fi dotate cu terminale de plată, care vor permite utilizatorilor să încarce direct, fără înregistrare prealabilă sau contract comercial, a precizat Teodorescu.

“Grantul UE a atras şi capital privat, iar proiectul a securizat, de asemenea, un împrumut de 30 de milioane de euro de la o bancă europeană, precum şi capital de lucru adițional de la membrii consorțiului şi câteva instituții financiare. Aceste lucruri subliniază atât capacitatea sectorului privat de a cataliza investiții adiționale, cât şi încrederea investitorilor în proiect şi în creşterea pieței vehiculelor electrice. Adițional, Comisia Europeană a selectat pentru finanțare proiectul Expand-E Ungaria, care presupune implementarea a 42 puncte de încărcare în 7 locații din Ungaria, completând astfel verigile lipsă ale proiectului global Expand-E şi asigurând acoperirea a 23 state membre UE”, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *