Acasă » Regenerabile » Regenerabilele, în scădere cu 9%; certificate vândute pe piaţa centralizată – doar 1% din 7 milioane

Regenerabilele, în scădere cu 9%; certificate vândute pe piaţa centralizată – doar 1% din 7 milioane

23 august 2016
Biomasă
Bogdan Tudorache

Puterea instalată a producătorilor de energie din surse regenerabile totaliza 4.690 de MW la finele lunii iunie a acestui an, potrivit datelor centralizate de Transelectrica, cu aproape 9% mai puțin decât la finele anului trecut. Acest fapt reflectă blocajul pieței din acest an, când numărul certificatelor verzi tranzacționate a fost foarte mic.

”În 2016 s-au vândut foarte puţine certificate [pe piaţa centralizată pentru certificate verzi, N.R.]. Piața a intrat în blocaj financiar și legislativ. Randamentul anual al investiției este subunitar, iar termenul de recuperare a investiției sare de 40-50 de ani”, a declarat un investitor pentru energynomics.ro.

”În timp ce orice țară are proiecte de peste 1,000 de MW anual, cu Germania, Norvegia sau Danemarca cu peste 3,000 de MW în regenerabile, România a blocat toate investițiile și a trimis segmente uriașe ale economiei în faliment și insolvență”, a mai spus sursa citată.

La finalul lunii iunie, în sistem există parcuri eoliene cu o putere de 2.959 MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.312 MW, microhidrocentrale de 316 MW și proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW, conform Transelectrica. La sfârșitul anului trecut, figurau în sistem capacități de producție a energiei regenerabile de 5.142 de MW, cu 8,8% mai mult decât în prezent.

Certificatele verzi tranzacționate în ianuarie-august pe piața centralizată: 7.771

Pe Piața Centralizată pentru Certificate Verzi au fost tranzacționate în perioada ianuarie-23 august circa 7.771 unități, potrivit unei analize energynomics.ro.

Conform rapoartelor anterioare din presa locală, în perioada ianuarie-iulie 2016 au existat aproximativ 2.800 de certificate verzi tranzacționate, cu toate acestea, în conformitate cu rapoartele lunare ale operatorului de piață OPCOM, numai în martie au fost tranzacționate 5.490 certificate verzi.

În ianuarie au fost vândute 906 CV, în februarie – 81, în aprilie – 268, în mai – 344, în iunie – 681 și în iulie, doar unul. Potrivit site-ului OPCOM, nici un CV nu a fost vândut pe piața centralizată în luna august, până la data curentă (23 august).

piata centralizata RO

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

3 comentarii la „Regenerabilele, în scădere cu 9%; certificate vândute pe piaţa centralizată – doar 1% din 7 milioane”

  1. Poate ar trebui desfiintata Piata contractelor bilaterale a certificatelor verzi si lasata doar Piata Centralizata a certificatelor verzi acolo unde s-au tranzactionat cele 2000 de CV-uri, pentru a evita confuzia creata de articol

  2. Desfiintarea este o solutie cam radicala.S-a muncit la implemetarea pietei.Nu are rost sa se strice ceva deja impementat. Suspendarea pietei bilaterale, combinata cu reglarea cotei obligatorii ,ar duce la resetarea pietei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *